Pri objednávke nad 29 Eur získate darček ZADARMO!

Ako zabaviť deti doma aj na cestách

Zabaviť deti doma, alebo na cestách – môže sa zdať, že sú to dve úplne odlišné disciplíny. Pre nás ako rodičov a starostlivé osoby je vzdelávanie detí prioritou.  Nechceme ale, aby boli zaneprázdnené len svojimi úlohami . Chceme, aby sa aj dobre bavili.

V tomto článku nájdete veľa inšpirácie a tipov, ako sa vysporiadať s týmito výzvami. Predstavíme vám konkrétne tituly a kategórie kníh, ktoré pomôžu vašim deťom užiť si každú chvíľu, či už doma alebo na cestách.

Ako zabaviť deti v lietadle

A hneď odštartujeme vo veľkom štýle, totiž v tom najvyššom – vyletíme s knihami a pracovnými zošitmi až do oblakov. Ako zabaviť deti v lietadle? Musíte myslieť na to, že počet vecí, ktoré si dieťa do lietadla môže zobrať, je obmedzený. Rovnako tak ich rozmery. Do batôžka alebo palubnej batožiny sa skrátka nezmestí celá knižnica.

Skvelé sú pracovné zošity veľkosti A5, ktoré sa dajú otáčať ako blok a listy sa z nich dajú prípadne aj vytrhnúť. Ako napríklad Hrám sa, učím sa. Máme ich vo variantoch od troch do šiestich rokov, pokrývajú teda celé predškolské roky, od nástupu do škôlky až do prvej triedy.

Knižky plné aktivít v tomto formáte nájdete určite aj medzi dvoma sériami Kumon a Play Smart. Pomôžu vašim deťom rozvíjať najrôznejšie zručnosti, ako vyfarbovanie alebo nalepovanie samolepiek. Tiež strihanie, ale to by sme radšej nechali na potom, po výstupe z lietadla.

S deťmi lietame väčšinou za exotikou, za teplom, k moru. Čo podniknúť na pláži alebo pri bazéne, v pauze medzi kúpaním a ďalším vyčíňaním vo vlnách, vám poradí náš článok zameraný práve na knihy, ktoré sa hodia k vode.

Zábava do lietadla

Zostali sme doma: Ako zabaviť deti, keď prší?

Opačný extrém je, keď sa s deťmi neslníme niekde v tropickom raji, ale zostávame doma, napríklad kvôli chorobe, a ešte k tomu prší, takže sa nedá na chvíľku vybehnúť ani na záhradku. A na zlú náladu je zamiesené.

Rovnaký problém riešia rodičia, ktorí tápajú, ako zabaviť deti v zime. Chladný alebo daždivý deň však nemusí nutne znamenať nudu. Spísali sme pre vás sériu článkov na tému, ako zmysluplne vyplniť deťom čas. Rozkliknite si ten, ktorý sa najviac blíži vekovej kategórii vášho dieťaťa:

Ak ste ochotní dať do zábavy vašich detí aj trochu vlastného času na prípravu (a možno aj následné upratovanie), sú skvelým tipom na skrátenie dlhej chvíle doma pokusmi a experimentmi na tému objavovania vlastného tela. Ak dávate prednosť niečomu menej uletenému, pokojnejšiemu, napríklad práci s prírodnými a bežne dostupnými materiálmi, vyberte si niektorú z Montessori kníh. V aktivitách podľa tohto alternatívneho pedagogického smeru nájdete množstvo návodov na to, ako zabaviť deti, keď prší alebo je zima.

Montessori knihy a pracovné zošity pre deti.

Ako zabaviť ročné a dvojročné dieťa

Priznajme si to, keď hľadáme spôsoby, čím zabaviť dieťa, väčšinou pri tom neriešime, kde sa s dieťaťom práve nachádzame. Aký je v tom rozdiel, keď sme s ním doma, alebo napríklad premýšľame, ako zabaviť dieťa na chalupe? Prakticky žiadny. Zaujíma nás hlavne, čo dieťa baví, aké témy, aké typy úloh a súvislostí s tým – aké druhy kníh sú pre neho najvhodnejšie.

Dobrá kniha, ktorá vám kvalitne pomôže vyriešiť dilemu, ako zabaviť ročné a dvojročné dieťa, by mala spĺňať aspoň niektorý z nasledujúcich bodov:

Knihy pre nejmenšie deti. Knihy pre batoľatá.

Ako zabaviť 3-ročné, 4-ročné a 5-ročné dieťa

Ako sa bude vaše dieťa vyvíjať, bude v knihách a pracovných zošitoch vyžadovať (a potrebovať) stále komplexnejšiu zábavu. Domov aj na cesty sa preto skvele hodia interaktívne knihy. Ich prehľad vám prinášame v tomto článku.

Tu by sme radi vypichli tie knižky, ktoré sú skvelé práve na výlety, pretože vaše cestovanie s deťmi skvele oživia. Deti si vďaka týmto knihám vytvoria nezabudnuteľné spomienky na chvíle, ktoré s vami strávili v nezvyklom prostredí netradičnými aktivitami.

Už ste skúsili maľovanie vodou alebo vyškrabávacie obrázky? Deti milujú, keď sa môžu do tvorenia čo najviac zapojiť, ponoriť a ideálne sa aj trochu zašpiniť. Presne to im dopraje odtláčanie prstíkov. V tejto kategórii už máme naozaj veľa titulov, stačí si vybrať tému, ktorú bude podľa vás dieťa baviť najviac.

Pokiaľ už sa chcete s vašimi budúcimi školákmi pomaly pripravovať na zápis alebo na nástup do 1. triedy, návody nájdete tu. Nepreháňajte to však. Čas detstva je čas hier a radosti, všetky tie úlohy a povinnosti si deti užijú až neskôr.

Aktivity a samolepky pre staršie deti.

Knihy od Svojtky: zábava pre deti na doma a na cesty

Predstavili sme si niekoľko spôsobov, ako zabaviť deti predškolského veku doma aj na cestách. Určite máte ako vnímaví rodičia svoje vlastné osvedčené metódy.

V živote s deťmi nastávajú aj situácie, na ktoré neexistuje jednoznačný návod. Čo napríklad také dieťa v aute? Každý z nás je iný. Niekomu nerobí problém sústrediť sa za jazdy na hádanky, úlohy a aktivity, zatiaľ čo ďalším deťom sa robí za jazdy zle, a preto je lepšie jeho pozornosť knihami nerozptyľovať. Postačí počúvať pesničky alebo sa rozprávať.

Cestovanie s deťmi autom na väčšiu vzdialenosť predstavuje mnoho výziev. Napríklad čo všetko si zabaliť so sebou? Nechajte sa inšpirovať týmto naším článkom, ktorý – ako dúfame – vám aspoň trochu uľahčí vo vašom tápaní.

Každá z vyššie vypísaných situácií vyžaduje od nás ako rodičov iný prístup, ale spoločným menovateľom by nám vždy malo byť hľadanie kvalitných a zmysluplných spôsobov, ako deti nielen zabaviť, ale aj vzdelávať. Snažíme sa, aby sme vám knihami nakladateľstva Svojtka boli v tomto úsilí nápomocní.