Ako zmysluplne vyplniť deťom čas - deti do 1 roku.

Akú knihu ponúknuť podľa veku. Pohľadom matky.

Poznáte to, von sa vám nechce alebo máte jedno choré a jedno až príliš zdravé dieťa. Alebo máte jednoducho lenivý deň. Potrebujete len tak levitovať a nejako ten deň prežiť. Energia sa vytratila a možno ste si prečítali Cyklickú ženu a držíte sa toho, čo v nej písali. :)

Takéto dni máme všetci a netreba sa preto trápiť, práve naopak! Treba si taký lenivý deň užiť a preleňošiť ho ako sa len dá. A bez výčitiek! Ale čo keď okolo vás pobehuje škriatok, ktorý neustále vyžaduje vašu pozornosť?

Možno vám pomôžeme. Máme pár tipov na knihy, ktoré by mohli vaše deti zaujať natoľko, že si s nimi na pár chvíľ vystačia. Začneme pekne poporiadku, od tých najmenších. Od dvojtýždňových bábätiek. Tam je to niekedy najľahšie, lebo ešte veľa spia a to vám veru prajeme, aby pekne spinkali. A počas bdenia môžete skúsiť zaujať ich pozornosť kontrastnými leporelami. Čiernobiele knižky pomáhajú novorodencovi zaostrovať, doslova hypnotizujú zrak a dojčatá dokážu takto zízať celkom dlho, budete prekvapení! 

Ľahnite si spolu na zem, na nejakú podložku a spojte príjemné s užitočným. Knihu ukážte, aby zaujala pozornosť a následne ju môžete umiestniť trošičku od vášho bábätka tak, aby sa ju snažilo uchopiť. Bude sa tak chvíľku snažiť, takže získate čas, môžete sa prípadne ponaťahovať a ešte aj trénujete motoriku bábätka. Po krátkom snažení však pomôžte knižku priblížiť, aby malo bábätko zo snahy radosť a dostalo zaslúženú odmenu. A takto sa z novorodenca stáva pomaly čitateľ. :)

Babatko a ciernobiela kniha

Samostatnú kapitolu majú knihy do kočíka. Pozor! Využite ich aj doma! Koliesko, ktoré sa dá prichytiť o postieľku alebo kočík, aby ste knihu počas prevozu nestratili, je výborným hryzátkom. Nemáte za čo!

Okolo pol roka už môžete začať používať oveľa náročnejšie knižky. Také, ktoré majú pohyblivé prvky. Minipédie, knihy odskúšané na naozaj obrovskom množstve detí. Tu určite nekupujete mačku vo vreci. Stačí len vybrať tému, ktorá bude vášmu dieťatku blízka. A že ich máme neúrekom! V niektorých sa dajú otvárať a zatvárať oči nakreslenému bábätku, v inej pohybujete chvostíkom psíkovi, pusinkujete maminku, prehadzujete loptu... Je to naozaj zábavné a veľmi milé. Deti si takto krásne cvičia jemnú motoriku. Siahnite aj po Minipédiách s otočným kolieskom alebo dokonca jednopuclíkových Minipédiách a to už je zase ďalší level cibrenia techník s prštekmi!

Veľkú službu vám urobia tzv. minileporelá. Malinké, s oblými hranami, pevnými stránkami a akurát do detskej rúčky. Medzi nimi sú aj veľmi obľúbené miniknihovničky. Obsahujú viac malinkých knižiek, ktoré si môžete napríklad aj stavať na seba ako kocky.

Každú knižku si môžete po kliknutí na konkrétnu knihu v eshope pozrieť aj prelistovanú alebo zamierte priamo na náš Youtube kanál.

Deti okolo jedného roka určite zaujmete hrou na schovávačku. Určite nezabudnite na knižky s odklápacími okienkami. Moment prekvapenia, čo sa ukrýva pod okienkom, je pre deti veľmi príťažlivý a dokážu sa prekvapovať odklopením toho istého obrázka stále dokola. Veď to iste poznáte a tieto čarovné chvíle vykúzlia úsmev aj na vašej tvári. Určite prehľadajte aj kategóriu knižiek s plstenými okienkami a zrkadielkom.

Je dobré mať po ruke viacero variant! Preto odporúčame napríklad aj pop-up Minipédie. To sú knižky, kde pri otočení stránky obrázok doslova vyskočí.  Objaví sa do priestoru a čítanie môže začať.

Denisa blog okienkove knihy a pop up

Keď už cítite, že vaše dieťatko potrebuje viac podnetov, zablúďte medzi knižky, v ktorých nájdete databanku obrázkov, ku ktorým môžete priraďovať slová, začať sa učiť rozprávať a rozširovať si slovnú zásobu. Prvé slová a podpora rozprávania je v tomto období veľmi dôležitá, o tom sme už písali podrobnejšie v článku Chcete mať chytré dieťa?

Keď energie budete mať naozaj málo, siahnite po prvých slovách v zvukových knihách. Tie budú rozprávať za vás. V ponuke je dokonca aj angličtina, môžete prepínať medzi ňou a slovenčinou.

Zaujať batoľa veru nie je úplne jednoduchá vec. Ale my veríme, že knižky budú zmysluplným vyplnením vášho spoločného času a tie od nás, budú baviť ako vaše deti, tak aj vás, i keď ste už z leporel vyrástli. Snáď vám aj vyčarujú pokojnú atmosféru, pomôžu vám zastaviť sa, spočinúť a byť v prítomnom okamžiku. 

 

Vaša teta zo Svojtky

 

Môže sa stať, že sa niektorá kniha z článku vypredala. Kontaktujte nás na obchod@svojtka.sk, radi vám poradíme.

Myslite aj na to, že každé dieťa je iné, nedajú sa preto knižky odporučiť úplne presne na konkrétny vek, preto si kľudne prečítajte už aj článok, kde píšeme o knihách pre deti do 2 rokov, ktorý pre vás pripravujeme.