Ako zmysluplne vyplniť deťom čas. 2. časť - deti od 1 roka

Akú knihu ponúknuť podľa veku. Pohľadom matky.

Ajéééje! Vaše dieťa je všade! Stávate sa stolkermi a nemáte už naozaj ani chvíľočku času pre seba. Musíte neustále po očku sledovať kde sa batoľa nachádza, čo robí, či sa preboha nerúti do nebezpečenstva! Toto by sa všetko ešte dalo, ale kto má v tomto neustálom kolotoči ešte uvariť, upratať, dať prať...? Veď nestíhate ani vlastné potreby! Nedajbože máte doma viac kusov týchto roztomilých ratolestí. Tu už chce naozaj premyslený program a štruktúru. A verte, že aj vy, ktorí si myslíte, že žijete v neustálom chaose, máte svoje malé rituály. My by sme vám v tomto období veľmi radi pomohli mať aspoň pár chvíľ, ktoré si ukradnete a po ktorých nebudete musieť upratovať späť veci do šuplíkov, glancovať záchod, ktorý vaša ratolesť prebehla kefou hneď vedľa neho, upratovať povyťahovaný riad, ... Veď vieme, o čom je reč.

V prvom rade je dôležité, aby dieťa nemalo veľa vecí po ruke. Psychológovia radia, že menej je viac. Nemáme deti zahlcovať hračkami. Radšej mať pár zmysluplných a tie vyťahovať postupne, s e r v í r o v a ť ich.

Skúste rozprávky. Také, ktoré pritiahnu pozornosť, Minirozprávky! Nájdete tu všetky klasické aj iné príbehy s pridanou hodnotou a to s pohyblivými prvkami v knižke. Takže niektoré výjavy v rozprávke animujete. Deti si tak príbeh vedia lepšie a živšie predstaviť. Vtiahne ich do deja. Minirozprávky vyberajte podľa podľa témy, ktorá je vášmu dieťaťu blízka a myslíte si, že by ho mohla baviť. Ak kniha nemá byť prekvapením, vyberte ju spoločne. Máte doma malú princeznú? Siahnite po Snehulienke, Šípovej Ruženke, Popoluške, Zlatovláske. Chlapčekovi odporúčame Tri prasiatka, Pinocchia, Kocúra v čižmách a známe unisex rozprávky, ktoré nikdy nesklamú a patria jednoznačne k všeobecnému prehľadu o rozprávkach ako Červená Čiapočka,  Medovníkový domček a mnohé iné.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (8)

Keď už budete mať klasické rozprávky ,,zmáknuté" aj zozadu a vy rodičia nájdete už aj skrytý hlboký význam týchto rozprávok, začnite niečím, čo aj nám dospelým robí niekedy problémy. Priraďovaním mláďat k ich mamičkám s knihou Čie mláďa to je? Posúvajte posuvným prvkom a odkrývajte dvojice. Sliepočka, kuriatko. Prasiatko, prasiatko. Koza, kozliatko. Ovečka, ?. Kravička, hm? Tiež si nemôžete spomenúť? :)

Nemyslite si, že ste už teraz na vrchole reťazca! Máme ďalšie prekážky, ktoré budete v knihách prekonávať! Horizontálne a vertikálne posuvy! Nerobíme si srandu! Vážne. Budete musieť trošku ponamáhať hemisféry, sem tam sa pomýlite, ale nič si z toho nerobte, je to normálne. Deje sa to, aj keď máte smer posuvu označený šípkami, aj tak sa pomýlite. :) Knihy nájdete tu.

Moment prekvapenia a zvedavosť, čo sa ukrýva pod okienkom, je pre deti veľmi príťažlivý a dokážu sa stále dokola prekvapovať odklopením toho istého obrázka aj v druhom roku. Stále ich baví objavovať, hľadať a nachádzať. Pokračujme teda hrou na schovávačku leporelami s odklápacími okienkami.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (7)

V tomto období môžete vyskúšať aj knižky s puzzle. Áno, aj pre tých najmenších. Viete, aké roztomilé dokážu byť jednopuclíkové leporelá? Stačí si vybrať! Napríklad zvieratká, ktoré sa dajú po vylúpnutí dokonca pospájať za sebou. Alebo puzzle, pod ktorými sa niečo schováva, môžete tak trénovať pamäť, okrem jemnej motoriky, ktorú si dieťatko trénuje pri vyberaní a vkladaní. Puzzle knihy pomôžu aj s rozvojom schopností skladať a priraďovať správne objekty dohromady. Neskôr plynule prejdite k puzzle z dvoch a viacerých častí.

Blog banner puzzle

Určite stále pokračujte v čítaní knižiek odporúčaných aj deťom do jedného roka a to knižkami v kategórii PRVÉ SLOVÁ alebo sa inšpirujte aj predchádzajúcim článkom.

Budeme sa tešiť aj na vaše tipy, určite nám dajte vedieť na svojtka@svojtka.sk.

Vaša teta zo Svojtky

Môže sa stať, že sa niektorá kniha z článku vypredala. Kontaktujte nás na obchod@svojtka.sk a radi vám poradíme alternatívu.

Myslite aj na to, že každé dieťa je iné, nedajú sa preto knižky odporučiť úplne presne na konkrétny vek, tak si kľudne prečítajte už aj článok, kde píšeme o knihách pre deti od 2 rokov, ktorý pre vás pripravujeme v blízkej dobe.