Ako sa s deťmi pripravovať na škôlku a školu

Na to, že dieťa začne chodiť do škôlky alebo do školy, sa pripravuje celá rodina. Zmeny sa dotknú všetkých. Dôležité je deti školskými zariadeniami nestrašiť. Nehovoriť vety typu: „Počkaj… tam ťa dajú do laty!“ Hovorte o tom s deťmi ako o novom dobrodružstve: nové skúsenosti, nové miesto, kde stretne nových kamarátov, naučia sa veľa nových vecí.

Svojtka TIP: Toto jarné obdobie až do 7. 5. 2023 sme pre všetkých, ktorí sa usilovne pripravujú, pripravili špeciálnu akciu na kategóriu Príprava do škôlky a školy. S promokódom UCIMSA20 nakúpite všetky knižky na tejto stránke so zľavou 20 %.

Precvičujte zručnosti

V priebehu predškolskej prípravy sa dieťa naučí množstvo rozličných vecí, osvojí si najrôznejšie zručnosti. Až pôjdete s dieťaťom na zápis, majte na pamäti, že to, čo tam budú „skúšať“, nie sú žiadne podmienky prijatia, ale iba orientačné informácie pre vás a pre pedagógov, napríklad aby mohli žiakov rovnomerne rozdeliť do tried. A vám môžu dať cenné odporúčania, na čo sa ešte do septembra zamerať.

A čo by teda malo dieťa pred nástupom do školy vedieť? Je to pestrá zmes: farby, tvary, počítať do 10, porovnávať väčší/menší alebo viac/menej), kresliť postavu, zopakovať 1. hlásku slova, povedať básničku alebo zaspievať pesničku, orientácia v obrázku (čo je pod, nad, vedľa, pred, za a pod.), sústrediť sa na rozprávku alebo rozprávanie, rozdiely medzi ročnými dobami a rôznymi zvieratami. Ďalej:

  • základná sebaobsluha: hygienické návyky, umyť si ruky, dôjsť si na záchod, obuť sa, prezliecť sa, zaobchádzať s príborom, vôbec zvládať tráviť čas bez rodičov
  • jemná motorika: strihanie, navliekanie korálikov, zaviazanie šnúrky
  • hrubá motorika: skákať znožmo, chytať loptu
  • vedieť, ako sa volám, kde bývam, mená rodičov

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir._2

Zaveďte a dodržiavajte s dieťaťom dennú rutinu

Pravidelný priebeh dňa je pre dieťa dôležitý, najmä sa to týka tzv. rannej a večernej rutiny. Vďaka dostatočnému spánku bude dieťa oddýchnuté, sústredené a schopné sa učiť. Pravidelnosť pri ranných rituáloch pred odchodom do škôlky alebo školy mu dodá pocit istoty. Skúšajte nabehnúť na školský režim dostatočne dopredu. Zmerajte si, ako dlho vám (všetkým) trvá vstávanie, hygiena, obliekanie, raňajky. Prípadný ranný stres súvisiaci s odchodom z domu si totiž dieťa prenesie aj do školy alebo škôlky.

Svojtka TIP: Zistite si dopredu, ako to majú vo vašej škôlke so spánkom/odpočinkom po obede. Pokiaľ tam plánujete dieťa nechávať aj v tento čas, prispôsobte tomu aj váš režim doma.

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (2)_3

Choďte sa tam pozrieť

Niektoré deti majú výhodu staršieho súrodenca, takže už vedia, čo od škôlky alebo školy očakávať. Čo ak to tak nie je? Vezmite ich na deň otvorených dverí. Niektoré školy dokonca umožňujú dohovoriť si návštevu v 1. triede, alebo organizujú pre budúcich žiačikov predškolské (dopoludňajšie, víkendové) kurzy na tému „Budem školákom“. Nebojte sa využiť túto ponuku.

Svojtka TIP: Ďalšou možnosťou je prečítať si s deťmi knižku o tom, ako to v škôlke alebo škole chodí. Dieťa tak v pokojnom domácom prostredí zistí, čo môže očakávať a stotožní sa s postavami, ktoré prechádzajú rovnakým obdobím života.

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (3)_2

Všetko má svoj čas

Akou formou sa doma s dieťaťom pripravovať na škôlku alebo školu? Rozhodne hravú, zábavnú, nenásilnú, primeranú jeho veku a schopnostiam. To znamená nedrviť ho v štyroch rokoch učením abecedy. Na to všetko má času dosť. Písmená, čítanie, sčítanie a odčítanie – to všetko sa naučia až v 1. triede. Tiež nemusia poznať napríklad hodiny. To až neskôr, pokiaľ mu to bude robiť problémy, môžete túto schopnosť podporiť domácou prípravou.

Svojtka TIP: Nerobte si z domova popoludňajšiu školu. Cielená a systematická výučba má prebiehať v predškolských a školských zariadeniach, kde sú pedagógovia na to vycvičení. Doma trávte s dieťaťom čas prirodzene. Hrajte sa. Rozvoj jeho zručností zapájajte nenásilne, do každodenných aktivít. 

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (15)_1

Neriešte zbytočnosti

Zvážte, či všetky veci stoja za to, aby ste si s nimi lámali hlavu. Naša kolegyňa Denisa napríklad spomína, čo prežívala okolo výberu školskej tašky:

„Ako prvomatka budúceho školáka som najviac riešila školskú tašku. Niektoré sú až o niekoľko gramov ťažšie ako iné! A to nehovorím o ergonómii! Potom sa ma kamarátka opýtala, ako veľmi ju bude môj drahý prváčik nosiť, a vtedy som sa zamyslela. Do školy pôjdeme autom, takže je to asi 5 minút, než príde zo šatne do triedy, a ani to nie. Potom ten istý čas po obede zo školy. Počas prvých troch rokov nenechám svoje dieťa chodiť do školy samotnej. Aj keby sme šli pešo, s taškou mu pomôžem. Takže investujem radšej do pracovných zošitov, aby moje dieťa v škole dobre prospievalo.“

Záverečný Svojtka TIP

Sú veci – schopnosti a zručnosti – ktoré sú odporúčané pre predškolákov a školákov v určitom veku. Rozhodne však nejde o žiadne podmienky zdravého vývoja. Každé dieťa má svoje tempo. Vy sa môžete odporúčanými zoznamami (na internete ich určite nájdete veľa) iba inšpirovať, a ak máte pocit, že by bolo treba niečo precvičiť, vyberte si k tomu vhodnú pomôcku. Napríklad knižku z kategórie Príprava do škôlky a do školy v našom e-shope, kde do 7. 5. 2023 beží zľava 20 % na všetko z tejto kategórie.

Novinkou na webe sú aj pracovné listy, stačí si ich stiahnuť TU a môžete vypĺňať! 

Nech vám a vašim predškolákom urobí táto akcia s promokódom UCIMSA20 radosť!

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (14)_1