Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Luskáčik - takmer tradičná kniha a rozprávka na Vianoce

Vychutnajte si s nami pred Vianocami rozprávanie o jednom kúzelnom príbehu a histórii hračky, ktorá ho inšpirovala. Luskáčik už je dlho súčasťou vianočnej estetiky. Ako k tomu došlo? Kde sa Luskáčik vzal a čo ho preslávilo?

395257259_1208665343857780_1814368953606613878_n

Vojačikovia-luskáčikovia, ktorí sa ale v skutočnosti na lúskanie orechov použiť nedajú, sa v podobe vianočných dekorácií dostávajú v posledných rokoch aj do českých a slovenských domácností. Čo alebo kto je luskáčik v skutočnosti? Mohli by sme sa domnievať, že je to ďalšia umelo importovaná tradícia. Ale odkiaľ? Zo Západu? Alebo z tovární „made in China“? Pravdou je, že luskáčikovia sú v Strednej Európe oveľa viac doma ako kdekoľvek inde.

Luskáčiky pre šťastie

Začalo to v Krušných horách, na ich nemeckej strane, kde ľudoví rezbári vyrábali luskáčiky, čo mali tvar ľudskej postavy. Králi, princovia, vojaci... Všetci mali výrazné zuby a popri tom, že vtedy boli ešte funkční a užitoční v kuchyni, slúžili aj ako talizmany, ktoré mali do domov nosiť šťastie a vyháňať z nich zlých duchov. Obchodníci potom tieto predmety rozniesli po Európe a v 19. storočí už boli obľúbenou súčasťou vianočných trhov.

Aký má Luskáčik dej?

Dej príbehov o Luskáčikovi má niekoľko variantov, ale ten najznámejší, ktorý sa objavuje aj v detských knihách a leporelách, sa v zásade drží nasledujúcej osnovy a postáv. Poďte s nami teda zistiť, o čom je Luskáčik:

  • Tento príbeh sa odohráva priamo počas Štedrého večera. Drevený luskáčik na orechy v podobe vojaka, ktorého dievčatko Klárka dostane ako darček od krstného otca, oživne a stane sa z neho princ Luskáčik.
  • Zoznámia sa s Klárkou, spoločne s ďalšími vojačikmi bojujú proti myšiam a Klárka hodením črievičky premôže dokonca samotného Myšieho kráľa.
  • Po boji ju Luskáčik vezme na cestu, najskôr do rozprávkovo zasneženej zeme, potom do Sladkého kráľovstva. Tam stretnú Cukrovú vílu a užijú si oslavy plné hudby a tancov.
  • Dej Luskáčka končí prebudením Klárky doma pod vianočným stromčekom. Klárka zisťuje, že to všetko bol len sen. Alebo nie?

Prvá kniha Luskáčik

Zoznámenie s Luskáčikom v knihe môžete deťom od 1 roka poskytnúť prostredníctvom pohyblivého leporela Minirozprávky - Luskáčik s krátkymi veršovanými textami a dômyselnými pohyblivými prvkami pre rozvoj jemnej motoriky. Jedná sa o nádhernú kníh u pre najmenších, podporujúce detskú fantáziu.

Kto napísal Luskáčika? Odpoveď môže byť v podstate dvojaká. Vôbec prvýkrát sa Luskáčik dostal do knižky v roku 1816. Príbeh v knihe Luskáčik a Myší kráľ napísal nemecký romantik E.T. A. Hoffman, ale o 30 rokov neskôr ho pre podstatne širšie publikum prerozprával sám Alexandre Dumas starší, popri tejto variante Luskáčika autor o i Troch mušketierov a vtedajšia literárna celebrita.

Urobme ešte jeden skok v čase a priestore – do Ruska na konci 19. storočia. V decembri 2023 to je 131 rokov od chvíle, čo tam mal roku 1892 premiéru Luskáčik balet. Táto baletná rozprávka Luskáčik s hudbou Petra Iľjiča Čajkovského je dodnes tiež neodmysliteľne spätá s Vianocami a adventnou atmosférou.
CZRozprávka Luskáčik na čítanie a počúvanie

Pre Čajkovského to po úspechu baletov ako Labutie jazero alebo Spiace krásavice bola práca tak trochu na zákazku. Aj preto sa s ňou spočiatku trápil. Na choreografiu boli navyše kladené veľmi prísne požiadavky. Libreto baletu Luskáčik vychádzalo ako z Hoffmannovej, tak z Dumasovej predlohy. Čajkovský skladal ďalej aj napriek tomu, že pracovne odcestoval do Ameriky a zažíval aj osobné trápenie, spojené so smrťou svojej mladšej sestry.

Vedeli ste, že prvýkrát mimo Rusko sa balet Luskáčik hral v roku 1908 v Prahe?!

Je dobre, že Peter Iľjič vo svojej snahe nepoľavil. Prvé kritiky síce neboli priaznivé, ale príbeh Luskáčika sa tak dostal do ešte širšieho povedomia a balet a hudba z neho sa dodnes hrajú po celom svete. Vy si ju vďaka tomu môžete vypočuť s deťmi aj v knihách. A to hneď v troch od nakladateľstva Svojtka:

CZ (1)

Zvuková kniha Luskáčik je u rodičov i detí veľmi obľúbená. Má nádherné spracovanie so zvukovými tlačidlami, ktoré spustia tie najznámejšie skladby z baletu. Majú ideálnu hlasitosť, tak akurát na čítanie a počúvanie. Je samozrejme ideálna do predvianočného času, ale deti, ktoré si ju zamilujú, si ju rady púšťajú po celý rok. Navyše posilňuje ich kladný vzťah ku klasickej hudbe, čo je pre rozvoj detí veľmi prospešné. Zalistujte zvukovou knihou Luskáčik a nechajte sa prekrásnymi melódiami preniesť späť do detstva.

Novinky Luskáčik kniha s hracím strojčekom a Luskáčik príbeh s hudobnou skrinkou vás pre zmenu vezmú na cestu späť do starých čias, kedy hudobné skrinky a hracie strojčeky na kľučku rozochvievali svojimi cinkavými tónmi srdca a predstavivosť mnohých z nás.

Kto je Luskáčik dnes?

Povedomie o Čajkovského balete sa v 1. polovici 20. storočia pomaly šírilo svetom, ale až v 50. rokoch začala pravá luskáčikománia. V USA predstavenia výrazne zmodernizovali a zmien sa dočkali aj postavy – hlavná hrdinka sa od tej doby napríklad nevolá Mária, ale práve Klárka. Luskáčik so všetkým, čo k nemu patrí, sa stal súčasťou západnej vianočnej pop-kultúry, ktorá k nám prenikala od 90. rokov, hoci je tu Luskáčik vlastne oveľa viac doma ako na Západe.

CZ (2)

Vedeli ste, že Čajkovského hudbou k Luskáčiku sa inšpiroval autor soundtracku k inému vianočnému príbehu? Od použitých nástrojov až po samotné melódie... Bol to John Williams a hudba k filmu Sám doma!

A čo vy? Máte doma aj svojho luskáčika, ktorý by vám v čase Vianoc prinášal šťastie? A poznáte už jeho príbeh? Podľa nás je to klasika, ktorá ku sviatkom patrí, aj keď už sa za tú dobu trochu posunula od verzie, ako ju zamýšľal pôvodný autor Luskáčika Hoffmann. Sme radi, že Luskáčikovi a Klárke dlhodobo fandia aj čitatelia, pretože knihu Luskáčik už po niekoľkokrát dotlačujeme, a tak je pre vás pripravená aj tieto Vianoce.

Navyše chystáme dvoch nových Luskáčikov, tak ako ste ich ešte nevideli – v priestorových leporelách!

CZ (4)