10 dôvodov, prečo je počúvanie klasickej hudby prospešné pre vaše deti

Deti – batoľatá, bábätká, a dokonca už aj tie u mamičky v brušku – majú z počúvania klasickej hudby prospech. Počúvaním vážnej hudby vznikajú v mozgu nové spojenia medzi neurónmi. Mozog dieťaťa je tak stimulovaný a rozvíja sa. Ako konkrétne to vášmu dieťaťu prospieva?

Klasická hudba zlepšuje pamäť

Dôvod č. 1: Deti, ktoré pravidelne počúvajú vážnu hudbu, si zlepšujú pamäťové schopnosti. Vhodná je na to hudba so silným rytmom alebo melódiou, ktoré si dieťa osvojí. Pri ďalšom počúvaní ich rozozná a zopakuje. Dobré je, keď skladbe dominuje jeden nástroj, nositeľ hlavnej melódie. Púšťajte deťom kratšie, výrazné pasáže, aké nájdete napríklad vo zvukových knižkách a leporelách.

Moja prvá klasická hudba

Pre malé deti sú vhodné leporelá s vážnou hudbou z nasledujúcej edície – delia sa tematicky, podľa hudobných štýlov, nástrojov, ale aj podľa skladateľov, napríklad:

7

Rozvoj jazyka

Dôvod č. 2: Jazykové schopnosti sa odvíjajú aj od pamäte, takže ruka v ruke s rozvojom detskej pamäte ide aj rozvoj jazyka, a to ako reči, tak neskôr aj jeho písanej formy.

Pokojné dieťa, šťastné dieťa

Vyberte svojmu dieťaťu na počúvanie vážnu hudbu, ktorá je upokojujúca. Dôvod č. 3? Pokojné dieťa je šťastné dieťa a šťastné dieťa je zdravé dieťa! A rovno dôvod č. 4: Upokojenie u detí podporuje lepší spánok – pravidelné spacie vzorce majú pozitívny vplyv na fyzické aj psychické zdravie dieťaťa. A koniec koncov aj rodičov. J

Zvukové leporelá s vážnou hudbou na upokojenie vášho dieťaťa

Pokojnejšie tóny nájdete vo zvukových leporelách zameraných na uspávanky alebo v knihách s klavírnymi majstrami, ako bol Chopin. Tip našej redakcie je knižka Dobrú noc s uspávankou s príbehom osamelého jazveca, ktorý hrá v lese na piano a netuší, koľkým zvieratkám sa jeho krásna hudba páči. Medzi upokojujúce zvukové knižky s klasickou hudbou patria okrem iného tieto:

5

Hudba je radosť

Dôvod č. 5: K zdraviu prispieva nielen upokojenie a kvalitný spánok, ale aj produkovanie „šťastných“ hormónov, ktoré počúvanie klasickej hudby tiež prináša. A radosť je v ľudskom živote spojená aj s pohybom. Nie je teda divu, že dôvod č. 6 znie: klasická hudba podnecuje motoriku! Veď hudba nás priamo nabáda k tancu. Tanec je ľudská prirodzenosť. Krásne je to vidieť na deťoch – bez toho, aby ich to niekto učil, samy sa pohupujú do rytmu, začínajú mávať rukami alebo podupávať podľa hudby.

Mozart a ďalší hudobní velikáni sa predstavujú

Klasická hudba, ktorá zaručene vykúzli úsmev na tvári, pochádza z pera Wolfganga Amadea Mozarta, o ktorom vraj kedysi Antonín Dvořák vyhlásil: „Mozart, to je slniečko.“ Spoznajte aj ďalších hudobných velikánov a podporte u svojich detí dôvod č. 7, prečo počúvať klasickú hudbu: hudobné znalosti, záujem o hudbu všeobecne, ochotu sa ňou zaoberať a v budúcnosti byť otvorení rôznym žánrom.

6

Posilnenie koncentrácie a zameranie na detail

Benefity vážnej hudby pre deti sa nezastavujú u bábätiek a predškolákov, z prínosov môžu ťažiť aj školáci. Dôvod č. 8: Počúvanie klasickej hudby posilňuje koncentráciu a disciplínu. Zvukové knižky s výkladom o skladbách učia deti sústrediť sa na detaily a vyhľadávať ich aj pri počúvaní.

Hra na hudobný nástroj

Ak hovoríme o podporení záujmu o hudbu, musíme spomenúť dôvod č. 9, a síce že zvukové knižky s klasickou hudbou vedú k chuti zapojiť sa a „muzicírovanie“ si vyskúšať – teda k hre na hudobný nástroj. Pri čítaní a počúvaní podporujte tlieskanie, spievanie a ďalšie prejavy dieťaťa. Keď sa potom posunie na učenie sa na hudobný nástroj, zlepší sa v schopnosti rozpoznávať chyby, poučiť sa z nich a napraviť ich.

Zvukové knižky s hudobnými ukážkami sú ideálnym spôsobom, ako mladším aj starším deťom predstaviť klasickú hudbu. Ich prepojenie s ilustráciami ešte výraznejšie zapája a aktivizuje pri čítaní pamäť. Prepojenie s textom ďalej stimuluje rozvoj jazyka a koncentráciu na detaily.

POZOR: Nepúšťajte deťom klasickú hudbu veľmi nahlas, v ranom veku sa vyvarujte použitia slúchadiel. V zvukových knižkách je oproti tomu úroveň hlasitosti ideálna.

Posledný, vedou nepodložený, ale hlboko pravdivý dôvod

Dôvod č. 10: Klasická hudba má dušu. Skladatelia do nej odtlačili kus seba, a rovnako tak interpreti, ktorí preukázali neskutočné schopnosti, keď nám ju dokázali prehrať. Klasická hudba nie je prázdna. Pri jej počúvaní sa cítime živí, prebúdza sa to lepšie v nás. Ak sa naučíme odmala milovať vážnu hudbu, budeme viac otvorení výzvam a menej náchylní na odsudzovanie niečoho, čo nepoznáme alebo čomu nerozumieme.

Schopnosť oceniť klasickú hudbu je zručnosť, ktorá sa v živote nestratí. Zoznámte s ňou aj svoje deti prostredníctvom zvukových knižiek od Svojtky.