Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Vyrobte si kúzelné adventné kalendáre pre deti

Doby, kedy adventné kalendáre pre deti predstavovali len tabuľku 24 čokoládok, sú preč. Dnes ich pred Vianocami nájdete takmer všade a môžu mať stovky rôznych podôb. Od hračiek, kozmetiky, výtvarných pomôcok až po ochutnávkové sety. Základná myšlienka adventných kalendárov zostáva rovnaká. Skrátiť si čakanie na Ježiška a tiež zosilniť nadšenie pred Štedrým dňom. To sa týka aj dospelých, ale tými hlavnými, čo si adventné kalendáre užijú, boli a sú deti.

Stále platí, že hlavným prvkom adventných kalendárov je prekvapenie. Ale nebolo by pekné, keby sa aj samé deti do výroby zapojili? Takáto spoločná príprava adventných kalendárov môže byť príjemnou a rozvíjajúcou jesennou aktivitou. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako si doma s bežne dostupným materiálom zhotoviť kúzelné DIY adventné kalendáre pre deti. Len darčeky, ktoré dovnútra schováte, už budete musieť vymyslieť sami. A ešte väčšia výzva bude ich pred vašimi najmenšími utajiť!

Sobie hlavičky. Vyrábame adventný kalendár pre najmenších 

Začneme jednoduchšími postupmi, vďaka ktorým si môžete so svojimi drobčekmi vyrobiť doma adventný kalendár pre najmenších a parádne si ho vyzdobiť, akokoľvek vám fantázia dovolí. Stačí na to baliaci papier, ideálne hnedý, prírodný, bez potlačí a vzorov:

  1. Nastrihajte baliaci papier na menšie kúsky, ktoré pôjdu zložiť do trojuholníkov alebo kužeľov zhruba s 10cm veľkosťou strany.
  2. Vzniknú vám hnedé vrecká, ktoré pripomínajú hlavy sobov! Stačí im dokresliť tváričky.
  3. Vytvorte 24 rôznych sobích hlavičiek, očíslujte a použite ich ako schovávačky pre darčeky alebo dobrôtky. Môžete ich nalepiť na štvrtku a domaľovať pozadie alebo zavesiť na špagát.

Tip: Rozlepte/rozstrihnite hnedú papierovú tašku zo supermarketu a použite jej nepotlačenú stranu – nemusíte tak zháňať baliaci papier.

 CZ (2)

Skúste niečo iné. Sviečka ako detský adventný kalendár 

Oheň a sviečky, to k adventu patrí. Ľahko a rýchlo si doma vyrobíte aj adventný kalendár z úzkej vysokej sviečky, ktorú pomocou fixky rozdelíte na 24 dielikov. Potom ju stačí každý večer zapáliť a sledovať, ako ubúda. Vytvoríte si tak pred Vianocami krásny večerný rituál, ktorý môžete spojiť s návykmi pred spaním, napríklad s čítaním rozprávok alebo počúvaním hudby.

Snáď to nemusíme pripomínať, ale pre istotu… POZOR, manipuláciu s ohňom vykonávajte iba vy, dospelí, a dieťa nenechávajte so sviečkou bez dozoru.

 CZ (3)

Kúzlime s krabičkami a rúrkami 

Ďalšie kalendáre vyžadujú istú mieru prípravy vopred, pred začiatkom vyrábania. Budete si musieť zohnať (pozbierať v priebehu času alebo požiadať o pomoc známych a rodinu) 24 rovnakých vecí – a síce škatuliek (od väčších zápaliek alebo od čaju) alebo papierových rúrok.

Krabičky môžete nafarbiť alebo polepiť – povrchovú úpravu necháme na vás. Nezabudnite na ich očíslovanie. Keď sa vám to podarí, vznikne vám zároveň pekná predvianočná dekorácia na parapet alebo poličku v detskej knižnici.

S rolkami bude väčšia práca. Ale tiež ponúkajú viac možností:

  1. Nafarbite ich na zeleno a poskladajte do pyramídy (postupne ich k sebe prilepujte alebo prichytávajte taviacou pištoľou): vznikne vám tvar vianočného stromčeka. Darčeky môžete zastrkať dovnútra.
  2. Zabaľte ich ako cukríky do rôznych pestrých baliacich papierov. Potom ich môžete zavesiť jednu za druhú ako reťaz alebo prilepiť na kruhový podklad z kartónu. Taký adventný veniec potom môže ležať na stole, alebo sa dá zavesiť na stenu.

 CZ (4)

Tento adventný kalendár pre chlapcov a dievčatá nezaberie veľa miesta

Ak nemáte príliš veľa času ani miesta, máme tu tip na jeden kalendár, ktorý je rýchly a skladný.

Potrebný materiál: okrúhly papierový tanier/tácka, štvrtka, fixky a nity alebo cvočky, ktorými sa dajú spojiť papiere, aby sa dali otáčať (spýtajte sa v papiernictve).

Predstavte si tácku ako ciferník hodín, po obvode ktorej napíšete čísla od 1 do 24. Uprostred bude pripevnená „ručička“ – šípka v podobe podlhovastého trojuholníka s oranžovou farbou. Už tušíte, kam mierime?

Áno, tanier je snehuliakova tvár a šípka, ktorá sa okolo neho otáča, je mrkva ako snehuliakov nos. Každý deň potom posuniete mrkvičku o jedno číslo ďalej. Snehuliaka môžete dozdobiť podľa vlastnej predstavivosti. Len nech je veselý a teší sa na zimu a sneh rovnako ako vy a vaše deti! Tento adventný kalendár pre chlapcov aj pre dievčatá ozdobí každú izbičku.

 CZ (5)

Adventný kalendár pre dievčatá? Ukryte do vrecúšok ozdôbky 

Veľa drobností na skrášlenie a možnosť začať každý deň s novou ozdobou do vlasov, to ocení nejedna malá slečna. Jednoduchý adventný kalendár pre dievčatá vytvoríte pomocou vrecúšok, kam poschovávate čokoľvek malé, čo vám v drogérii „cvrnkne do nosa“. Lak na nechty, ceruzka na oči… to všetko sa zmestí.

Očíslované vrecká je možné zavesiť do prázdneho rámu od obrazu. Pekne tiež vyzerá, keď ich zavesíte pomocou malých drevených kolíčkov na prírodný povrázok (hnedý motúz, šnúrku).

Keď budete vyrábať tento adventný kalendár pre dievčatá, kúpte si k tomu papierové vrecká rovnakej veľkosti. Pokiaľ si veríte, oprášte šijací stroj a ušite vrecúška z látok. Zaspomínajte si, čo vás učila babička, a pustite sa do stehov. Výsledok bude stáť za to a vaša malá modelka bude z takého adventného kalendára pre dievčatá nadšená. A napríklad pri výrobe odovzdáte rodinné šijacie know-how o generáciu ďalej…

 CZ (6)

Najlepší adventný kalendár pre malých alebo budúcich knihomolov 

Aký by mohol byť najlepší adventný kalendár pre menšie deti, ktoré majú rady rozprávky alebo ich už dokonca začínajú samé čítať? Predsa dvadsaťštyri knižiek! Predstavte si ten sen, pozrieť každý deň pred Vianocami na úplne novú obálku knižky s prísľubom úžasných čitateľských zážitkov. Že taká záležitosť vyjde draho? Nemusí, ak si zaobstaráte 24 knižiek v jednom.

V produkcii vydavateľstva Svojtka nájdete dva už hotové adventné kalendáre plné kníh, ktoré nemusíte baliť ani kompletizovať. Sú plné nádherne ilustrovaných rozprávkových knižiek v dekoratívnom balení. Otvárať každý deň jedno okienko je čistá radosť a čítať si spoločne pred Vianocami rozprávky z adventného kalendára pre deti je zážitok, na ktorý vaše ratolesti nikdy nezabudnú. Navždy v nich zasejú pocit, že Vianoce sú najčarovnejšie obdobie v roku.

Ak by ste sa však na Vianoce radšej aj niečo dozvedeli, inšpirujte sa v našom titule 24 dní do Vianoc. Prináša 24 tradícií, kolied a zvykov klasických slovenských Vianoc.

 CZ (7)

24 škriatkov ako z rozprávky! Adventný kalendár pre dievčatká a chlapčekov 

Poďme sa na záver článku pozrieť spoločne na najzložitejší projekt z nami navrhovaných DIY adventných kalendárov pre malé deti. Nie je sa čoho báť, uvidíte, že to zvládnete aj vy, a výsledok rozhodne stojí za to.

  1. Zožeňte si 24 rovnakých papierových téglikov a obráťte ich hore dnom.
  2. Tégliky predstavujú „telá“ budúcich vianočných škriatkov. Polepte ich preto rôzne farebnými papiermi alebo kusmi látok.
  3. Detaily môžete dokresliť fixkou.
  4. Vystrihnite z farebných štvrtiek 24 koliesok. V jednom mieste ich smerom k stredu nastrihnite. Toto budú čiapočky škriatkov – experimentujte s veľkosťou a nájdite si tú, ktorá bude na vaše tégliky sedieť najlepšie. Tip: Ako šablónu pre pravidelný kruh môžete obkresliť hrnček.
  5. Stočte kolieska do kužeľov a upevnite lepidlom v požadovanom tvare.
  6. Prilepte čiapočky na vrch téglikov. Opakujeme, že tégliky stoja hore dnom – lepíte ich teda na dno téglika, ale zvonku. Môžete tiež použiť taviacu pištoľ.
  7. Zostáva dorobiť detaily. Každý škriatok môže byť iný. Skúste im prirobiť fúzy – z vaty alebo vlnitého kartónu. Dokreslite im oči a tváričky. Môžete každému prirobiť gombík alebo vrecko s číslom, označujúcim deň.
  8. Pod tégliky, teda pod kabátiky škriatkov, schovajte darčeky. Pokiaľ tušíte, že máte doma malých zvedavcov, ktorí nevydržia čakať, schovajte darček pod kelímok vždy až tesne pred odhalením. Však vy si poradíte ;-)

 CZ (8)

Dúfame, že si výrobu užijete a že DIY adventný kalendár pre deti, ktorý spoločne doma vyrobíte, prinesie radosť nielen tým najmenším, ale sprostredkovane aj vám. Pretože nie je nič krajšie ako sledovať svojich blízkych, ako sa tešia z darčekov, ktoré ste pre nich vymysleli a nachystali.

Zdroje: Pinterest, lavendelblog.de, marmiteetponpon.com, thecraftathomefamily.com, schoolmum.net,

modpodgerocksblog.com, raumdinge.blogspot.de