Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

V júni deti vyčíňajú naplno – akou knihou ich zabaviť?

V júni nás čaká najdlhší deň v roku. Je plno svetla, deti ráno skoro vstávajú, večer sa im nechce spať. A napriek tomu akoby mali neustále dobité baterky! Tiež márne hľadáte spôsoby, ako svoje deti zabaviť?

Júnových knižných noviniek z nášho vydavateľstva je našťastie plno. Počítajú tiež s tým, že u nich deti strávia nejaký čas samé. Napríklad objavovaním života zvierat za posunovacími okienkami. Stihnete medzitým aspoň kávu alebo záhradku? Za pokus to rozhodne stojí!

Pýtajte sa dvojročného dieťatka: Čo vidíš?

Čo vidíš? Tak sa volá nová knižka s veľkými pevnými stránkami, jednoduchými popismi a výstižnými ilustráciami. Na čo slúži? Pokiaľ máte deti vo veku okolo 2 rokov, je pre nich dôležité, aby ste ich upozorňovali na to, čo vidia – čo vnímajú okolo seba. Rozvíja to nielen ich slovnú zásobu, ale taktiež sa tým učia zameriavať pozornosť, všímavosť, schopnosť registrovať jednotlivé veci a detaily.

Rozširovanie slovnej zásoby tak prebieha v štýle „trojstupňovej lekcie“, o ktorej ste možno počuli v súvislosti s pedagogikou Montessori. Prebieha v týchto krokoch: 1) Pomenovanie, 2) Rozpoznanie, 3) Overovanie. Ako na to prakticky?

Predstavte si, že ste s dieťaťom u vás doma. V detskej izbičke, v kúpeľni, v kuchyni, v obývačke alebo na záhrade. Rozhliadnite sa okolo seba. Všade je veľa vecí, na ktoré môžete dieťa upozorniť a pomenovať ich. Poznávanie v reálnom svete je ideálne, ale aj knihy ako Čo vidíš? môžu byť užitočné.

Napríklad vo chvíľach, kedy práve nemôžete byť na danom mieste, ale dieťa si chce precvičovať slovíčka, overovať si, že ich skutočne vie, a dokazovať svoju schopnosť, a tým posilňovať sebadôveru. Milé ilustrácie navyše vytvárajú na učenie prívetivé prostredie. Takže, teraz už sa určite nezabudnete vášho dvojročného dieťatka opýtať: Čo vidíš?
Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (5)

3 hravé knižky o tom, ako žijú zvieratá

Zvieratá. Nikdy neprestanú deti fascinovať. Hlavne to, ako žijú: Kde bývajú? Čo jedia? Aké majú mláďatá? Čo tak ponúknuť vášmu dieťaťu možnosť, aby si to zistilo samo? Máme k tomu 3 úplne ideálne leporelá z edície s posunovacími okienkami – z toho 2 úplné novinky!

Ako tieto knižky s posunovacími okienkami fungujú? Otvorte dvojstranu knihy. Naľavo uvidíte celostránkovú ilustráciu jedného prostredia, môže to byť napríklad záhrada, les, hory, ale aj savana alebo oceán. Obrázky zvierat sú opatrené popismi a krátkymi textami, ktoré už vášmu dieťaťu napovedajú odpoveď na hlavnú otázku knihy. „Sss, hľadám si domov tam, kde ma nikto nevidí,“ hovorí had.

Napravo je stránka s posunovacími okienkami. Hýbať s nimi ide ľahko, a tak si vaše dieťa hravo samo overí, že hádalo správne. Nájdi obrázok hada, posuň ho a… Áno, had má svoj domček pod kameňom! Rovnako tak si v ďalších knihách dieťa samo príde na to, že mamička žubrienky je žaba a že lienka si rada pochutí na voškách.

Pozrite sa na video z listovania knihou. Každá z 3 kníh v tejto sérii obsahuje 36 posúvacích okienok, odhaľujúcich tajomstvo zvierat. Také poznávanie, to je radosť!
Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (6)

Zapoj hmat a zisti, že na farme aj v lese je poriadne živo!

Že už máte dosť všetkého toho učenia a z neustáleho rozvíjania ste skôr rozjarení? Jasne, rodičia aj deti potrebujú občas vypnúť, o nič sa nesnažiť a len sa dobre baviť. Spoločne sa zasmiať. Aj na také potreby naše júnové knižné novinky myslia. Zvieratá z lesa a Zvieratá z farmy zo série Pohladkaj si vám a vašim ratolestiam prinášajú dvojitú porciu veselých riekaniek o zvieratkách. Môžete ich vytiahnuť kedykoľvek na vás počas leta zaútočí nuda. Malá ochutnávka:

„Odkiaľ máme teplú vlnu? Z ovečkinho kožúška.

Vďaka nej mi celú zimu bude teplo na ušká.“

„Ježko má na kabátiku malé ostré ihličky.

Keď sa zľakne, hneď sa schúli do pichľavej loptičky.“

Pst, malé tajomstvo… Na stránkach týchto pestrých leporel sú ukryté rôzne materiály na ohmatanie, napríklad ježkove pichliače alebo veveričkin huňatý chvostík. Takže k nejakému tomu rozvoju predsa len dôjde, konkrétne rozvoju hmatu a jemnej motoriky. Ale doma to radšej nehovorte!
Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (7)

Už vieme, akú knihu prváčikom za vízo

O ďalšej novinke Ľahké prvé čítanie Mína a Bubu, z ktorej máme veľkú radosť, sa podrobnejšie dočítate v budúcom článku. Prezradíme len, že je to knižka starostlivo napísaná tak, aby mohla byť skutočným PRVÝM ČÍTANÍM, ktoré zvládnu deti samy. Krátke slová, jednoduché vety, rozsah tak akurát, aby deti motivoval. Že by ideálny darček za vysvedčenie pre prváčikov? Takých knižiek je v kníhkupectvách skutočne málo!

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (8)