Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

OZAJSTNÉ prvé čítanie pre deti? Ideálna kniha existuje!

Vychádza kniha, ktorá presne spĺňa požiadavky začínajúcich čitateľov na prvé čítanie. Vďaka jednoduchým slovám a ideálnemu rozsahu je tréning čítania s touto knihou pre deti motivujúci a rozvíja ich čitateľské schopnosti.

Každé dieťa je iné - každé začína čítať v inom veku a pokračuje svojim vlastným tempom. Pokiaľ máte doma práve prvočitateľa, ktorý si spája písmená a slabiky a má radosť z každého prečítaného slova, nápisu v obchode alebo už aj vety, možno ste zistili, že vybrať tú správnu knihu nie je vôbec ľahké. Je to NAOZAJ to pravé prvé čítanie pre deti? Či už táto chvíľa hľadania nastáva ešte pred nástupom dieťaťa do školy, v prvej alebo aj v druhej triede, ide o veľmi citlivé obdobie. Zle zvolená kniha, do čítania ktorej by sa dieťa muselo nútiť a nebavila ho, napácha viac škody ako úžitku.

Kniha, ktorá motivuje k čítaniu a vychádza deťom v ústrety

Je preto dôležité knihu, ktorá bude deti začínajúce čítať k čítaniu motivovať a vychádzať v ústrety ich prirodzeným potrebám. Nielen pre to, aby si vytvorili kladný vzťah ku knihám, ale aj aby rozvíjali svoje zručnosti dôležité pre budúcnosť, ako je porozumenie textu.

Autorka Lucie Horniaková pociťovala nedostatok podobných titulov na trhu a rozhodla sa, že takú knihu vytvorí. Začalo to ako projekt pre vlastnú dcéru, ale keď svoj nápad predstavila nášmu vydavateľstvu, boli sme ním tak nadšení, že sme sa rozhodli dostať knihu k čo najviac začínajúcim čitateľom, ktorí ju potrebujú. A tak prišla na svet kniha Ľahké prvé čítanie Mína a Bubu.

„Keď v knihe dieťa vidí dlhý a na prvý pohľad zložitý úsek textu, ktorý má za úlohu prečítať, alebo sa zasekne na ťažkom slove, od čítania ho to vopred odradí,“ tvrdí Lucie Horniaková. Vo svojej knižke sa preto rozhodla týmto negatívnym emóciám spojeným s čítaním predísť.

A čo by teda podľa autorky mala kniha pre začínajúcich čitateľov spĺňať?

  • Jednoduché slová: krátke, prosté, založené na ľahko vysloviteľných slabikách, bez ťažkých zhlukov hlások
  • Krátke vety: celky, ktoré na prvý pohľad neodradia a deti hneď vedia, že ich zvládnu prečítať a porozumieť im
  • Motivujúci rozsah: príbehy na pár stránok, z ktorých sa dá každý dočítať za 10 minút (ideálna doba pre trénovanie čítania) – dieťa má radosť, že sa samo dozvie, ako to dopadne, vďaka tomu si čoskoro môže povedať: „Hurá, zvládnem prečítať svoju prvú knihu!“
  • Ilustrácie: Odstavce maximálne o 3 vetách s priliehajúcimi ilustráciami (2 na stránku), ktoré sú konkrétne a text presne dopĺňajú
  • Vkusná grafická úprava

Známe písmo a postavy podľa detských prianí

Pri grafickej úprave knihy Mína a Bubu sa na chvíľu zastavme. Je totiž rovnako dôležitá ako obsah. Všetky obrázky majú jemné, zladené farby a sú umiestnené na čistom podklade. Stránky sú na prvý pohľad prehľadné, dieťa netápe, nestráca sa, vie presne, kde sa pri čítaní nachádza, kde je začiatok a koľko zostáva dočítať do konca.

Dôležité je tiež zvolené písmo. Podľa autorky bolo dôležité použiť základné písmo, známe deťom z učebníc a čítaniek. Žiadne ozdoby ani kučery. Veľkosť je dostatočná, farba čierna, kontrastná na biele pozadie. Práve tak sa deťom číta najlepšie.

„V šlabikároch bývajú síce správne zostavené, ale náhodné vety, ktoré na seba nenadväzujú. Chvíľu niečo robí Adam, potom Ema, potom niekam ide auto… To deti nebaví. Chcú príbeh. Chcú sa dočítať, ako to dopadlo,“ vysvetľuje autorka.

Mína a Bubu sú dve mačky, ktoré spolu bývajú a zažívajú rôzne drobné dobrodružstvá. Autorka-pedagogička, ktorú v práci prezývali „rozprávková učiteľka“, si dokonca urobila medzi deťmi malý prieskum, aby zistila, akí hrdinovia by im boli v knižke najviac sympatickí. A mačky jasne zvíťazili, u dievčat aj u chlapcov! Mačky Mína a Bubu si obľúbila aj autorkina dcéra, prvá čitateľka knihy. A Lucie Horniaková verí, že si získajú srdce aj mnohých ďalších detí.

IMG_9974 IMG_9977

Zháňate darček za 1. vysvedčenie pred prázdninami alebo pamiatku na ukončenie škôlky? Siahnite po knihe Ľahké prvé čítanie Mína a Bubu. Deťom sa bude páčiť a dospelých poteší, pretože je skutočne prínosná. Už si nemusíte lámať hlavu nad tým, aká kniha je vhodná na OZAJSTNÉ prvé čítanie. Mína a Bubu v tom majú jasno. Mňau!