Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Nebojte sa HALLOWEENU: leporelo s duchom a ďalšie novinky

Považujete Halloween za importovaný sviatok, alebo patríte medzi tých, čo od začiatku októbra nadšene dlabú tekvicu? Či tak alebo tak, Halloweenu v posledných rokoch neuniknete. Avšak… KTO BY SA NECHCEL PREZLIECŤ ZA PRÍŠERU?

Halloween sa oslavuje aj v našich školách a škôlkach a angloamerická tradícia koledovania s volaním „Trick or treat!“ je u detí obľúbená. Na rozdiel od veľkonočného korbáča sa jej môžu zúčastniť chlapci aj dievčatá spolu a navyše… tie kostýmy sú jednoducho super!

O Halloweene (a jemu podobných sviatkoch)

Halloween nám nie je tak cudzí, ako sa zdá. Približne v polovici obdobia medzi jesennou rovnodennosťou a zimným slnovratom sa na zosnulých spomína po celom svete, v najrôznejších kultúrach. Aj u nás? No iste – tomuto obdobiu zodpovedá keltský Samhain, aj kresťanské Dušičky. Slovania tomuto dňu hovorili Deň Návy. Tradíciou bolo o. i. vystaviť horiacu sviečku vo vyrezávanej repe. Znie vám to povedome? Pieklo sa aj pečivo v tvare kostí, určené koledníkom. Hľa, ďalšia podobnosť s moderným Halloweenom.

Pokiaľ vaše deti škemrajú, že chcú tiež oslavovať Halloween, môžete im to bez výčitiek dovoliť. Vyberte si zvyk, ktorý je vám blízky. Vydlabávanie tekvíc môže byť zábavná viacgeneračná aktivita. Koledovanie alebo trick-or-treating je zase príležitosť navštíviť príbuzných alebo sa zoznámiť so susedmi. A ak vás čierno-oranžová estetika Halloweenu úplne uchvacuje, vyzdobte si pokojne byt či dom a svoje deti veďte už odmala na jeho slávenie. Parťákom vám pritom bude naše prvé halloweenské leporelo, MiniPédia Veselý Halloween, malý duch!

 

Čo tak dať koledníkom namiesto sladkostí malú knižku?

Vyberať môžete z nového radu leporel s pohyblivými prvkami LEGO CITY - Tlač, ťahaj a posúvaj. V našom e-shope teraz zaobstaráte každé za jednotnú cenu 8,42 €:

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (13)

Matematické precvičovanie: Počítanie hrou

V priebehu októbra, po prvých týždňoch v škole, už sa ukazuje potreba precvičovať niektorú učebnú látku aj doma. Iste, mohli by ste deťom naložiť dávku „povinne dobrovoľných“ úloh navyše, ale nebolo by lepšie zahrať si s nimi hru, ktorá ich zároveň v matematike nenápadne precvičí?

Presne taká je súprava Počítanie ako hra, ktorú práve vydávame. Funguje na princípe domina, len s tým rozdielom, že hracie kartičky sú rozdelené na rôzne koncipované polovice. Obe síce vyjadrujú počet, číslo, ale jedna to robí formou príkladu (sčítanie a odčítanie) a druhá formou obrázku (počet zobrazených kúskov nejakého ovocia).

Teraz už nejde len o to, priraďovať k sebe kocky s rovnakými bodkami, treba zapojiť pozornosť, koncentrovať sa a rýchlo počítať. Základné počty sa tak deťom dostávajú pod kožu úplne prirodzene. Zapája sa aj pamäť, ktorá vedie k tomu, že až dieťa rovnaký príklad uvidí v budúcnosti znova, nebude už dlho premýšľať. Výsledok mu naskočí sám.

V pravidlách k titulu Počítanie ako hra nájdete tipy, ako hru modifikovať. Rodičia sa v texte dozvedia niečo o logických hrách všeobecne a o zručnostiach, ktoré hra rozvíja. Hra je vhodná pre matematicky šikovných predškolákov a pre deti na 1. stupni ZŠ.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (12)

Dieťatká, dieťatká, zima klope na vrátka

Nie, rozhodne vás nechceme strašiť ani nič privolávať. To je len také malé upozornenie na koniec pre tých, čo nenechávajú nič na poslednú chvíľu. Pre tých, čo sa radi pripravia a predzásobia. Aj my sme radšej, keď je „drevo na zimu dávno pod strechou“, a preto nám v týchto októbrových dňoch pristávajú na sklad tituly s rýdzo zimnou tematikou:

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (11)

Poznáte to, kto je pripravený, nie je prekvapený. Pokiaľ s nami tento prístup zdieľate, mrknite na Svojtka.sk na vyššie spomínané knižky a napíšte nám, ako sa vám páčia.