Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Fenomén MiniPÉDIE: Zmestia sa vám do poličky?

Je ich stále viac a viac, valia sa na nás a pomaly sa nezmestia do knihovničky. Napriek tomu ich musíme mať… VŠETKY!Usmívající se obličej s usměvavýma očima na Google Noto Color EmojiJe vám to povedomé? Áno, sú to MiniPÉDIE! Táto značka obľúbených detských kníh je s nami už niekoľko rokov, a napriek tomu stále prichádza s originálnymi novinkami. Aj v týchto dňoch. Chcete vedieť, aké to sú?

Písal sa rok 2015 a vo vydavateľstve Svojtka sme začali vydávať prvé MiniPÉDIE v češtine. V slovenčine sa začali vydávať v roku 2017, keď sa tento koncept osvedčil. Vymyslieť, ako tejto sérii od francúzskeho vydavateľa Nathan budeme v češtine a po slovensky hovoriť, bol celkom oriešok. V origináli je to totiž KidiDOC. Po pilotnom titule prišli na svet prvé štyri „biele“ MiniPÉDIE z radu Objavujeme svet! a odštartovali minipédiovú mániu.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir._1

Farma, Farby, Vozidlá, Telo… Ako to všetko začalo?

Tak to sú ony, štyri prvé MiniPÉDIE. Je pre nich typické to, čo pre všetky leporelá z tohto radu. Majú pohyblivé prvky, čierne popisy na bielych stranách a jednoduché farebné ilustrácie od umelkyne Nathalie Choux. Vydali sa zatiaľ len pre Česko. 

Každá z týchto štyroch kníh sa do dnešného dňa deväťkrát dotláčala! Len u Farmy to činí celkom cez 47 tisíc kusov. Keby ste ich naskladali na seba, vytvoria vežu vysokú cez 900 metrov – vyššiu ako najvyšší mrakodrap sveta.

Na Slovensku sa ako prvé vydali Minipédie: Farby, Telo, Lúka a Farma. Dotláčali sa už 4krát a slovenská Minipédia Farma má už vydaných 11950 kusov. 

Moje prvé obrázkové príbehy

Za tie roky nazbieral základný rad Objavujeme svet! nespočet tém. Najnovšie napríklad Veľká noc, čo je kniha, ktorá by sa vám s nadchádzajúcou jarou mohla doma hodiť. V blízkej dobe chystáme aj Emócie.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (3)_1

Od roku 2017 vydávame vedľa bielej rady aj farebné MiniPÉDIE s podtitulom Moje prvé obrázkové príbehy. Často sa volajú tak, že sa v názve praje Dobrý deň, Dobrú noc, Dobré ráno nejakému zvieratku (ale aj traktoru alebo autíčku). Tieto MiniPÉDIE sú väčšinou veršované, rovnako ako bude čoskoro tento Malý svišť, ale ak sa to nehodí k téme, od veršov sa upúšťa a nájdete v nich jednoducho prerozprávané príbehy, ako tu v Dobrý deň, pani doktorka! alebo Veselý Halloween, malý duch!

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (2)_1MiniPÉDIE s puzzle a s kolieskom

Ďalší rozmer zábavy vedľa klasických pohyblivých prvkov prinášajú MiniPÉDIE s puzzle a s kolieskom alebo Objavujeme svet hrou!

  • MiniPÉDIE s puzzle – obsahujú jeden veľký dielik, ktorý dieťa môže umiestňovať priamo do stránok a učiť sa pritom názvy zvierat, ale aj protiklady alebo farby.
  • MiniPÉDIE s kolieskom – prináša aktivitu na každej dvojstrane, pri ktorej dieťa odpovedá na otázku a hľadá správnu odpoveď otáčaním kolieska, napríklad Kde sú papučky?

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (1)_1

Tak trochu iné MiniPédie

MiniPÉDIE stojace mimo hlavný rad sú napríklad Hrám sa na obchod! alebo Hmyz. Oproti vyššie spomínaným leporelám, ktoré ilustrovala Nathalie Choux, majú tieto knihy rôznych ilustrátorov alebo sú určené o niečo starším deťom, ako napríklad aj tieto MiniPÉDIE 4+.

Chcete MiniPÉDIE vyskakujúce do priestoru? Prezrite si dve POP-UP MiniPÉDIE:

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin Mir. (14)

MiniPÉDIE s nami boli, sú a budú. Ich obľuba u detí a rodičov tkvie v jednoduchosti a spoľahlivosti pohyblivých prvkov, ktoré fungujú bez drhnutia alebo zasekávania. Pohybovať nimi prináša deťom zábavu, pretože im to skrátka ide. MiniPédia vsádza na štvorcový formát a jednotný grafický štýl – a vypláca sa to. Aj keď je ich veľa, je radosť ich zbierať a dopĺňať nové.

Pre MiniPÉDIE skrátka platí, že kto sa s nimi niekedy stretol, väčšinou nezostal pri jednej. A čo vy, máte doma MiniPédie? A zmestia sa vám ešte do poličky?