Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Detská knižnica - živý nábytok, ktorý má dušu

Prázdniny, a najmä týždne, kedy sú deti v tábore alebo so starými rodičmi na chalupe, skrátka pár dní mimo domova, sú ideálnou dobou pre upratovanie detskej izbičky. A teraz nemáme na mysli iba vrátenie hračiek do krabíc a knižiek do poličky, ale väčšiu „debordelizáciu“ a zamyslenie sa nad tým, čo skutočne budú naši malí predškoláci alebo školáci v nasledujúcom školskom roku potrebovať. Čo sa im bude hodiť? Je to teda ideálny čas na vytvorenie alebo premenu detskej knižnice.

Čo by mala detská knižnica obsahovať? Ako by mala vyzerať? Na rozdiel od „dospeláckej“ knižnice v nej asi deti nebudú skladovať dôležité dokumenty alebo šanóny, ktoré my veľkí chceme mať uschované v bezpečí, ale nechceme ich vystavovať denne na očiach. Naopak, detská knižnica by mala byť svojim spôsobom živým organizmom, meniacim sa, prístupným, kam bude dieťa siahať ideálne každý deň. Určite sa nehodí mať police v detskej knižničke zasklené. Nie len z dôvodu permanentného zapatlania od malých prstíkov, ale aj kvôli nebezpečenstvu rozbitia a porezania.

Tip: Aj napriek vyššie uvedenému, malá uzatvárateľná „schovávačka“, skrinka alebo šuplík, podporí interaktivitu detskej knižnice. Dieťa si tam môže schovávať hračky alebo rôzne poklady. Naučí sa, že knižky nie sú len niečo, čo je vystavené a nedotknuteľné, ale sú súčasťou života v najrôznejších situáciách.

BlogNWL - bannery do textu

Knižnica do detskej izby

Čo sa týka materiálu alebo designu, je vhodné detskú knihovníčku zladiť so zvyškom izby či kúta. Výrazné farby, ktoré má dieťa rado teraz, u neho nemusia byť za pár rokov v kurze. Preto je vhodnejšia neutrálna biela farba, ktorú si dieťa môže samo dočasne dozdobiť napríklad znovupoužiteľnými samolepkami, plagátmi alebo umývateľnými farbami.

Tip: Biela farba knižnice pre deti nechá vyniknúť obálky detských kníh, ktoré bývajú pestré a pozornosť priťahujú samy o sebe.

Knižnice v detskej izbe môžu mať trochu extravagantnejšie tvary ako len obyčajné pravouhlé obdĺžniky. Na trhu sa stretnete s detskými knihovníčkami v tvare stromov, dopravných prostriedkov alebo napríklad domčekov. Ale pozor, opäť platí, že čo sa páči dieťaťu teraz, môže byť za pár rokov pasé.

Knižnica pre deti v tvare domčeka pre bábiky – a pre chlapcov napríklad hradu alebo hasičskej stanice – je ideálna z toho dôvodu, že jednotlivé poschodia domu prirodzene rozdelia typy knižiek, ktoré v detskej knižnici skladujeme.

BlogNWL - bannery do textu (2)

Živá knižnica pre deti

Zamyslite sa nad veľkosťou detskej knižnice. Samozrejme sme limitovaní dispozíciami nášho bytu, ale podľa nás by knihovníčka pre deti nemala byť priestorom, kam sa presunú všetky knižky od leporel pre bábätká až po encyklopédie pre školákov. Stačí, keď bude taká akurát veľká pre knižky, ktoré deti budú zaujímať v nasledujúcom roku či dvoch. Jej obsah potom obmeníte. Napríklad zase cez prázdniny :)

Tip: Knižnica v detskej izbe by nemala byť vystavená slnečnému svetlu, pretože to farby obálok vyšisuje. Mal by pred ňou byť voľný priestor, aby sa dalo pohodlne zohnúť ku knihám aj na dolných poschodiach.

Detská knihovnička ako domček

Predstavte si detskú knihovníčku ako domček. Čo by mala obsahovať? Ako v nej poskladať knižky? Na spodnom poschodí by mohli byť väčšie encyklopédie, ktoré detskú knihovníčku dobre zaťažia, uzemnia, a nebudú sa pravdepodobne vyťahovať každý deň.

Tip: Knižnica do detskej izby rovnako ako iný nábytok v miestnosti by mala byť napevno pripevnená k stene. Poznáte to, ktovie, kedy deti napadne urobiť si z nej preliezku, a katastrofa je tak doslova na spadnutie…

BlogNWL - bannery do textu (3)

Druhé a tretie poschodie nášho domčeka, ktoré je približne uprostred, by mohlo svojím umiestnením v priestore nadväzovať na pracovný stôl dieťaťa. Skvele sa tak hodí pre pracovné zošity, aktivity so samolepkami, a vôbec pre knihy, s ktorými dieťa pracuje, niečo do nich dolepuje, dokresľuje, odtlačuje, lúštia hádanky, plní úlohy, tvorí a skrátka sa aktívne zapája. Takéto pracovné poschodia detskej knižnice môžete rozdeliť zarážkami, zoraďovačmi alebo stojanmi. Nemusíte v nich skladovať vyplnené zošity. Udržujte detskú knihovníčku aktuálnu, nerobte si z jej políc lapača prachu!

BlogNWL - bannery do textu (5)

Knižnica pre deti – priestor pre rozprávky

Dostávame sa do vyšších poschodí detskej knižnice, tam kde by v skutočnom dome boli spálne. A sem sa prirodzene hodia... Áno, rozprávky a príbehy! Teda ten typ knižiek, ktoré s deťmi vyťahujeme pred spaním. Siahame sem každý deň, respektíve večer.

Tip: Dosiahne do všetkých poschodí knižnice dieťa samo, tak aby si mohlo knižky vyberať? Ak nie, zvážte pridanie schodíkov alebo stoličky. Knižnica je predsa len priestor, ktorý má slúžiť dieťaťu.

BlogNWL - bannery do textu (4)

Kam so zvukovými knižkami? Tie, ktoré sú rozmernejšie, môžu byť v jednej časti spodného poschodia s encyklopédiami, tie menšie ako rozprávky so zvukmi sa hodia medzi príbehy. Snažte sa v dieťati podporovať princípy triedenia. Nemusíte všetko radiť abecedne, ale dávajte k sebe aspoň približne knižky rovnakého typu.

Náš domček máme skoro plný. Ešte nám chýba podkrovie. Tu môžu bývať hračky, ale tiež je to skvelý priestor pre veršované leporelá alebo knižky, ktoré sú niečím výnimočné, napríklad aj umeleckejšie. Tým, že ich takto výrazne oddelíte od kníh, ktoré čítame alebo s nimi pracujeme denne, im dáte nádych magickosti, tajomstva, a naučíte tak deti oceňovať a obdivovať literatúru.

BlogNWL - bannery do textu (7)

Knižnica pre deti ako súčasť našich životov

Knižnicu v izbe pre deti môžete využiť aj ako predel priestoru, ktorý od seba oddelí dve časti izby – buď pracovnú, hraciu a spaciu časť, alebo kút jedného a druhého dieťaťa. Pokiaľ bude knižnica slúžiť dvom deťom zároveň, zvážte, či by nemohla mať dvakrát také hlboké police, aby k nej každé dieťa mohlo pristupovať zo svojej strany a nemiešali sa knižky rôzne starých súrodencov.

Police detskej knižnice slúžia v životoch detí aj na iné účely – či už na hranie, alebo na vystavenie výtvorov či športových trofejí. V prípade detskej knižnice netrvajte prísne na jednej funkcii. Nechajte dieťa, nech sa s knižnicou zžije, nech ju samo používa, a hlavne nech si ju užíva.

Prítomnosť knihy hneď po ruke je nenahraditeľná. Vďaka knižnici v detskej izbe, ktorá bude len jeho, nebude dieťa chápať knihy ako niečo cudzie, exkluzívne, k čomu majú prístup len rodičia. Naopak, bude pre neho prirodzené siahnuť po knihe v akejkoľvek časti dňa, v rôznych náladách, z rôznych potrieb. Vybudujete v ňom vďaka tomu kladný vzťah k čítaniu.

Nech sú moderné technológie viac než sofistikované, výskumy stále ukazujú, že kontakt dieťaťa so skutočnou papierovou knihou a čítaným slovom je a ešte dlho bude nezastupiteľný. Detská knižnica je braná do tohto podivuhodného sveta kníh.

BlogNWL - bannery do textu (8)