Pri objednávke nad 29 Eur dostanete knižný darček ZADARMO.

Ako rozšíriť slovnú zásobu u detí

Určite nám dáte za pravdu, že sledovať, ako vaše dieťa objavuje svet, je úplne kúzelné. A ešte viac, keď deti postupne zisťujú, akú moc v sebe ukrývajú slová!

Slovná zásoba detí je ako farebná paleta, ktorú môžu naši najmenší maľovať svoje myšlienky, pocity a sny. Čím viac slov poznajú, tým je ich svet pestrejší. Práve prostredníctvom slov totiž deti svet uchopujú a rozumejú mu.

Preto sme pre vás pripravili tento článok, v ktorom sa pozrieme na zábavné a účinné spôsoby, ako rozšíriť slovnú zásobu u detí. A pretože vieme, že dôležité je mať po ruke aj správne pomôcky, odporučíme vám aj zopár kníh z nášho e-shopu, ktoré sú podľa nás podarené a pre rozvíjanie slovnej zásoby fungujú.

Spôsoby obohacovania slovnej zásoby

Máte doma malého zvedavca, ktorý alebo ktorá už je vo veku, keď sa nebojí pýtať „čo to je“? Pýta sa neustále a možno vás tým už aj trochu vytáča, všakže. Nebojte, dobre to poznáme a chápeme. Mali by ste sa zaradovať, váš drobček je práve v tom najvhodnejšom období, keď môžete zapracovať na tom, ako rozšíriť slovnú zásobu u detí.

Využite prirodzenú, práve prebudenú zvedavosť a premeňte ju na zábavu, ktorá bude obohacovať slovnú zásobu detí. Ako na to? Tu je pár tipov, ktoré môžete hneď vyskúšať.

Čítanie kníh

Obrázkové knihy a leporelá sú skvelým začiatkom. Nielenže sú plné farebných obrázkov, ktoré deti milujú, ale tiež predstavujú nové slová nie izolovane, ale v kontexte. Často začínajú tým, čo dieťa pozná a spoznáva zo svojho bežného okolia. Skúste sa inšpirovať v našej kategórii Prvé slová. Všetky stránky sú plné nových vecí na objavovanie.

Prvé slová - knihy pre nejmenších.

Cvičenie a hry pre rozvoj slovnej zásoby

Skúste sa s deťmi zahrať na hádankára. „Hádaj, čo to je?“ je hra pre rozvoj slovnej zásoby, ktorú môžete hrať kdekoľvek a kedykoľvek – doma, v parku, pri ceste autom… Popisujte veci, javy, zvieratá a nechajte deti hádať, čo máte na mysli. Nielenže sa skvele pobavíte, ale deti sa priučia novým slovám v prirodzenej komunikácii so svojimi najbližšími.

Ďalšie cvičenie na rozvoj slovnej zásoby je vám určite dobre známe, hra slovný futbal. „Vykopnite“ prvé slovo a nasledujúci hráč musí povedať slovo, ktoré začína na posledné písmeno predchádzajúceho. Čudovali by ste sa, ako malé deti okolo troch či štyroch rokov už túto aktivitu zvládajú, a to ani nemusia poznať celú abecedu. (Niekedy im môžete ľahko napovedať.) Táto hra je dobrá aj na uvedomovanie si písmen a prvých hlások začiatkov slov.

Každodenná komunikácia

  • Hovorte s deťmi o tom, čo robíte, čo vidíte, čo plánujete. Pýtajte sa ich na názory a nechajte ich vyjadriť sa.
  • Využite všedné situácie, ako je nakupovanie alebo príprava jedla, na učenie nových slov. Napríklad: „Podáš mi prosím tú červenú papriku?“

Interaktívna zábava

  • Rozprávanie príbehov: Čítajte a rozprávajte si príbehy a rozprávky spolu s deťmi. Po skončení príbehu sa o ňom ešte chvíľu rozprávajte. „Dopadlo to dobre? Ako to mohlo byť ďalej?“
  • Pohyblivé obrázky: Ponúknite dieťaťu knihu alebo leporelo s pohyblivými prvkami. Nechajte dieťa, nech objavuje všetky možnosti, a spoločne opisujte, čo vidíte. „Čo sa odohráva na obrázku? Kto tam je? Čo robí? Ako sa asi cíti?“
  • Spev a riekanky: Spievajte a recitujte s deťmi známe riekanky. Rytmus a melódie deťom pomáhajú zapamätať si nové slová ľahšie a tiež ich učia o zákonitostiach nášho rodného jazyka, napríklad kam v slovenčine správne dávame prízvuky, dôrazy vo vetách a pod.

Nielen veršované knihy so zvukmi a svetielkami alebo aj knihy s piánkom a známymi ľudovkami nájdete v našom e-shope v tejto kategórii.

Interaktívna zábava - slovná zásoba.

Aktívna a pasívna slovná zásoba: V čom je rozdiel?

Viete, ako delíme slovnú zásobu? Možno už ste počuli termíny ako aktívna a pasívna slovná zásoba. Ale čo presne si pod nimi predstaviť? Poďme si ich stručne vysvetliť.

Pomôže nám letmá zmienka o tom, čo znamená lexikológia. Lexikológia je totiž náuka o slovnej zásobe; tá časť jazykovedy, ktorá sa zaoberá práve slovnou zásobou. Slovná zásoba je vlastne súbor všetkých slov, ktoré v danom jazyku existujú.

A teraz už k dvom zložkám slovnej zásoby: k aktívnej a pasívnej slovnej zásobe.

  • Aktívna slovná zásoba zahŕňa všetky slová, ktoré človek sám a aktívne používa pri rozprávaní a písaní. Je to tá časť slovnej zásoby, ktorú máme „po ruke“, keď chceme niečo povedať alebo napísať. Deti ju používajú, napríklad keď nám rozpráva, čo robili v škôlke, alebo keď nám opisujú, čo práve nakreslili.
  • Pasívna slovná zásoba je širšia a zahŕňa slová, ktorým človek rozumie, keď ich počuje alebo číta, ale sám ich aktívne nepoužíva. Deti teda môžu rozumieť slovám, ktoré samy ešte nepoužívajú, napríklad keď im čítame rozprávku.

Slovenská slovná zásoba je všeobecne veľmi bohatá a rozmanitá. Deťom sa tak ponúka množstvo možností, ako vyjadriť svoje myšlienky a pocity. Práve preto je dôležité praktizovať najrôznejšie spôsoby obohacovania slovnej zásoby už od útleho veku. A teraz, keď už viete, čo pojmy pasívna a aktívna slovná zásoba znamenajú, poďme si na záver zhrnúť, ako zlepšiť slovnú zásobu vašich detí.

Rozdelenie slovnej zásoby.

Ako zlepšiť slovnú zásobu detí?

Rozširovanie slovnej zásoby je pre vývoj reči dieťaťa kľúčové a je vážne úžasné, že ste sa rozhodli venovať pozornosť práve tejto téme. Spoločné čítanie kníh, hranie slovných hier, aktívna každodenná komunikácia a zábava s interaktívnymi knihami sú skvelými spôsobmi obohacovania slovnej zásoby. Je radosť zapojiť ich do vášho bežného rodinného života.

Pokiaľ vás problematika vývoja reči dieťaťa zaujíma hlbšie, možno na vaše otázky odpovie jeden z našich skôr publikovaných článkov na tému Ako mať múdre a úspešné dieťa – nájdete v ňom informácie o prospešnosti čítania aj o vývoji komunikácie už od tých najrannejších fáz.

Nezabudnite, že každé slovo, ktoré sa vaše dieťa naučí a začne používať, mu otvorí nové možnosti pre seba-vyjadrenie a porozumenie svetu, ktorý ich obklopuje. Len dieťa, ktoré je navyknuté odmala vnímať reč okolo seba neskôr pochopí a docení, čo je slovná zásoba slovenčiny a aká neskutočne bohatá je.

Neváhajte a pustite sa s deťmi do prezerania obrázkových kníh a leporel, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby podporili rozširovanie slovnej zásoby a vývoj reči dieťaťa. Najviac ich nájdete v e-shope vydavateľstva Svojtka medzi titulmi na tému „Prvé slová“.

Či už sa rozhodnete pre veľkoformátovú knihu plnú farebných ilustrácií s menovkami, veselé leporelo s pohyblivými prvkami alebo zábavnú veršovanú knižku so zvukmi či svetielkami, veríme, že každá z nich bude skvelou pomôckou na ceste za bohatšou slovnou zásobou.

Pozrite sa na náš e-shop a vyberte si tú pravú knižku pre vašich malých objaviteľov.