5 rád pre vaše deti pred zápisom a nástupom do školy

Je tu obdobie zápisov do školy. Máte ho už za sebou, alebo vás ešte len čaká? Mnohí rodičia prenášajú na deti v súvislosti so začiatkom školskej dochádzky svoju nervozitu, a pritom je to úplne zbytočné. Nasledujúce rady a knižné tipy sme síce formulovali pre vašich predškolákov, ale pokiaľ sa ich prečítaním upokojíte aj vy, rodičia, bude to jedine dobre. Uvidíte, že zápisu ani nástupu do školy sa netreba báť a že oveľa prínosnejšie bude sa na všetko tešiť a prípravu do školy si užiť. Však vy to zvládnete ;)

Prvá rada: Precvičuj

Vaši malí šikovníci už určite vedia veľa vecí. V škole to ale niekedy vyzerá, akoby všetko zabudli. Skrátka sa hanbia, majú trému. Preto je dôležité si všetko pripomínať – s pomocou rôznych typov úloh a zadaní. Komplexnú prípravu pre predškolákov predstavuje zošit Pripravujem sa do školy – úlohy pre šikovné deti. Nájdete v ňom ako písacie a kresliace aktivity na jemnú motoriku, tak rozvoj čítania a počítania.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (24)

Druhá rada: Dožeň to

Pokiaľ viete, že v niektorej z oblastí, čo by mal predškolák a začínajúci školák zvládať, máte doma ešte čo doháňať, nie je nič ľahšie ako sa na onú konkrétnu vec zamerať. Pomôcky na hravé učenie nájdete v sekcii Príprava do školy a škôlky. A aké sú najdôležitejšie oblasti, v ktorých by sa mal predškolák rozvíjať?

  • Pripravujeme ruku na písanie
  • Cvičíme pamäť
  • Myslenie
  • Čítanie
  • Matematika
  • Všímavosť

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (25)

Tretia rada: Bav sa

Nie je potrebné z toho robiť veľkú vedu. Deti sa rady dozvedajú nové veci a rady preukazujú, čo sa už naučili. Urobte si z učenia a opakovania aj trošku zábavu. Neuškodí vrátiť sa o krok späť a zopakovať si nejakou zábavnou formou (napríklad s milými ilustráciami) to, čo dieťa už dobre pozná. Posilní sa tým jeho sebavedomie a stúpne mu istota. Na to je ideálna novinka Moja prvá príprava do školy, ktorá pokrýva celé škôlkové obdobie od 3 do 5 rokov a skôr než nejakou prísnou učebnicou je pestrou interaktívnou pomôckou.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (26)

Štvrtá rada: Teš sa

Názov knižky Teším sa do školy hovorí sám za seba. Škola prináša nové výzvy, nových kamarátov, nové dobrodružstvá. Zápis je takou vstupnou bránou ku všetkým tým novotám v živote vášho dieťaťa. A potom začne sama škola... Mali by to sprevádzať čo možno najpozitívnejšie emócie, aby sa dieťa školy nebálo, naopak sa do nej tešilo. Prejdite si spolu s ním zošit Teším sa do školy, vyplňte ho a uschovajte – získate jedinečnú pamiatku na život, názory a zručnosti vášho predškoláčika a prváka. Knižka je ideálna aj ako rozlúčkový darček pri poslednej ceste do škôlky.

Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (27)

Piata rada: Hraj sa

Komenského okrídlená „Škola hrou“ má stále niečo do seba. Táto rada je skôr pre rodičov: snažte sa vašim deťom vypĺňať čas pestrým spôsobom. Berte ich na výlety, poznávajte nové veci tak, aby deti ani netušili, že sa učia. A až si budete nabudúce baliť batoh napríklad pred výpravou do zoo alebo do lesa, prihoďte tam ceruzku a jeden z malých zošitov Hrám sa, učím sa. Skoro nič neváži! A môžete ich vytiahnuť, kedykoľvek bude dlhá chvíľa. Vyplňte spolu pár úloh a zase ho schovajte. Do ničoho dieťa nenúťte, aktivitu končite vždy s dobrou náladou. A keď začne strácať pozornosť, vypustite ho zase do prírody, za ďalším z jeho samostatných veľkých objavov.

 Blog, MCH - do textu novinky 3 CZ fin  (29)

Prajeme všetkým predškolákom veľa šťastia pri zápise, krásne posledné mesiace v škôlke a pohodový začiatok školskej dochádzky.