Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Zúbkový strašiak

Zub obrazok

„Pozri, takýmto zrkadielkom sa pozriem do tvojej pusinky na zúbky, aby som videl, či ich máš biele a čisté ako perličky. Možno trochu fúknem alebo vezmem túto tyčinku a trochu ňou do zúbku ťuknem, asi takto,“ rozpráva pokojne zubár a ukazuje dievčatku všetky nástroje, ktoré možno použije, a necháva jej ich ohmatať. „Musím sa pozrieť, či ti tam červíky nerobia nejakú neplechu, aby si mala zúbky zdravé. Zaujíma ťa ešte niečo?“ Približne štvorročné dievčatko len mlčky sedí a zavrtí hlavou. „Mamička ťa bude celý čas držať za ruku a druhou rukou môžeš pevne objať plyšiaka, ktorého si si priniesla. A teraz na mňa otvor pusu dokorán ako tiger!“ Zubár s úsmevom vyzýva dievčatko, ale tá naňho ďalej pozerá s perami pevne zovretými, v jednej ruke stláča ruku mamičky, v druhej k sebe tlačí plyšiaka. „Vieš, čo sme si sľúbili? Keď ti pán zubár zúbky prehliadne, pôjdeme spolu do zoo a budeš môcť nakŕmiť niektoré zvieratká ako minule,“ láka dievčatko mamička. Keď ju ale zubár vyzve znovu na otvorenie pusy, tak len odmietavo zavrtí hlavou a začne plakať. Možno podobnú situáciu sami poznáte od svojho dieťaťa. Strach zo zubára je silnejší ako všetko ostatné.

Prečo je zubár taký strašiak?

Strach zo zubára netrápi iba deti, ale aj veľa dospelých. Pri ošetrovaní zubov sa zubár pohybuje v tvárovej časti, ktorou človek prijíma potravu, a narúša intímnu zónu úst. Okrem iného sa musí priblížiť do našej tesnej blízkosti, to je pre mnoho detí tiež veľmi nepríjemné. Oblasť v ústach je bohato zásobená nervami a cievami, čím ju robí veľmi citlivou na bolesť. Pre množstvo detí a dospelých sú v ústach nepríjemné kovové nástroje alebo im vadí zvuk vŕtačky pri vŕtaní.

Najčastejšie sa strach zo zubára objavuje v podobe fóbie okolo piateho až šiesteho roku. Objaviť sa môže ale aj oveľa skôr, pokiaľ je u detí nutné vykonať bolestivý zákrok alebo ak bolo u dieťaťa pri vyšetrení použité násilie.

 Blog - do textu Prečo si musím čistiť zúbky

 Ako s takým strachom zatočiť alebo sa ho aspoň pokúsiť zmierniť?

  • Dbajte na pravidelné prehliadky od útleho veku. Veľmi dôležitým základom pre väčšinu detí je zoznámenie sa so zubárom, jeho ordináciou a pravidelné prehliadky pred tým, než dieťa potrebuje nejaký zákrok. Prvú návštevu je najlepšie po spoločnom dohovore so zubárom naplánovať už po vykuknutí prvých zubov. Prečo ísť k zubárovi na návštevu už tak skoro? V prvom roku dieťa ešte pravdepodobne kaz mať nebude a maximálne sa iba povozí na kresle hore a dole. Áno, bábätko ani batoľa si ordináciu nezapamätá, ale uložia si emócie, ktoré tam zažilo, rovnako ako vône, zvuky a prístup. Pre dieťa je kľúčová pozitívna emočná skúsenosť. Pokiaľ dieťa zažije ako prvú nepríjemnú a negatívnu skúsenosť, tak si tým pokladá základ budúcemu strachu zo zubára.
  • Starostlivo vyberte zubára. Jednoduché napísať, ťažšie urobiť. Zubárov je veľký nedostatok ao to náročnejšie je zohnať zubára, ktorý vie pracovať aj s deťmi. Prístup a vzťah zubára k dieťaťu je však kľúčový pre následnú starostlivosť. Rovnako je kľúčový aj váš vzťah k zubárovi – pokiaľ mu budete dôverovať a riadiť sa jeho odporúčaniami, bude aj pre dieťa jednoduchšie nechať sa ošetriť.
  • Zamyslite sa, aký je váš vzťah k zubárovi ak zubnému ošetreniu. Ak ste sami nervózni z vlastnej kontroly u zubára alebo aj návštevy zubára so svojim dieťaťom, tak dieťa veľmi rýchlo vycíti, že sa niečo deje a nebude v pokoji. Tu vždy platí: pokojné dieťa = pokojný rodič. Veľa dospelých má v súčasnej dobe so zubármi z detstva zlú skúsenosť, preto je dôležité, aby sa aj rodičia pokúsili na svojich obavách zo zubného ošetrenia pracovať. Väčšinou totiž svoje strachy prenáša na dieťa.
  • Hovorte o svojom vlastnom strachu a o tom, ako sa vám ho darí zvládať. Nič dieťa nepodporí toľko ako príbeh jeho vlastných rodičov, ktorí sa neboja priznať, že aj u nich sa niekedy strachy objavia a ako s nimi rodičia nakladajú.
  • Dieťa k zubárovi motivujte pozitívne. Strašenie zubárom, robenie si zábavy z dieťaťa pred zubnou prehliadkou alebo dokonca desivé historky od zubára nemajú u detských uší miesto.
  • Zahrajte si doma na zubára. S blížiacim sa časom prehliadky navyšujte intenzitu hry na zubára a zubné ošetrenie. Môžete sa malým zrkadlom pozerať na zuby (alebo použiť obyčajnú lyžičku), špliechnuť si plastovou striekačkou trochu vody do pusy, zaťukať na zúbok špáradlom alebo zaobstarať celý detský zubársky set.
  • Zaobstarajte si knihu pre deti o zuboch a návšteve zubára. Vyskúšať môžete napríklad Prečo si musím čistiť zuby? alebo Poďme si vyčistiť zuby.
  • Prejdite si doma krok za krokom celú prehliadku. Postupne si s dieťaťom prejdite všetko, čo vás bude u zubára čakať. Pokojne už od recepcie alebo čakárne.
  • Vypočujte si dieťa. Vždy sa pred samotnou návštevou zubára porozprávajte s dieťaťom o tom, či sa k zubárovi teší, ako sa cíti, či je niečo, čomu nerozumie, či by ho niečo zaujímalo a či má nejaké obavy, tak zistíte, na čo sa môžete pripraviť.
  • Pripravte si aktivity do čakárne. Nikto dopredu nikdy nevie, či zubár nebude mať u nejakého pacienta zdržanie, preto je vždy lepšie pripraviť sa na variant, že budete s dieťaťom tráviť dlhé minúty čakaním v čakárni. Môžete vziať jednoduché hry, kreslenie či vymýšľať, kam spoločne zájdete po zubnom ošetrení. Niekedy naopak môže byť pre vaše dieťa výhodnejšie prísť o niekoľko minút skôr, aby si privyklo a na prehliadku sa pripravilo.
  • Dajte dieťaťu možnosť dostať emócie von. Pokiaľ má dieťa potrebu vyčmárať sa na papier pred alebo aj po vyšetrení, tak mu to doprajte. Nechajte ho zo seba zotrepať napätie, ktoré zažíva. Niektoré ordinácie môžu byť vybavené aj plastelínou pre deti alebo bude mať dieťa potrebu sa po ošetrení vonku vybehať.
  • Buďte pokojní a vľúdni. Pre dieťa je veľmi dôležité, aby rodič zachoval pokojnú hlavu a celým vyšetrením ho urobil.
  • Byť ako superhrdina! Niekedy deťom pomôže predstavovať si, že sú ich obľúbený superhrdina. Podporiť ich môže nielen to, že si budú seba ako superhrdinu predstavovať, ale že si môžu vziať aj oblečenie so svojim obľúbeným superhrdinom.
  • Držte sa svojho. Môže sa stať, že váš zubár nebude v dobrej nálade, bude v časovom prese alebo nebude mať dostatok trpezlivosti. Aj napriek tomu je dôležité pre úspešné dokončenie zubnej prehliadky, aby ste vy ako rodičia hlavu nestrácali a pokračovali ďalej v tom, čo máte s dieťaťom nacvičené a čomu veríte.
  • Prijmite strach. Čo by ste potrebovali počuť vy? Je v poriadku sa báť, každý sa niekedy bojí. Alebo: Prestaň sa báť, nie je čoho! Povedala by som, že asi skôr to prvé. Nebojte sa so svojím dieťaťom o jeho strachu a obavách hovoriť. Môžete ho spoločne pokojne aj nakresliť alebo napísať na papier. Ten potom môžete roztrhať.
  • Pozor na násilie. U väčšiny detí strach zo zubára a zubného ošetrenia narastá vo chvíli, keď dôjde k tomu, že dieťa je pri zákroku násilím držané na kresle. Niekedy aj niekoľkými ľuďmi. V tejto chvíli u neho môže vzniknúť aj trauma. Snažte sa tomu predísť predchádzajúcimi tipmi, prípadne návštevou psychológa.
  • Vždy vysvetľujte. Pokiaľ dieťa zub už bolí a je potrebný zákrok, tak dieťaťu všetko pravdivo vysvetlite, odpovedzte na jeho otázky a neklamte mu.Blog - Nezbedník a šikula

Neošetriteľné dieťa u zubára - pomôže psychológ?

Ak už si neviete rady, dieťa trápi veľký strach a nič z odporúčaní zubára ani z rád okolia nezaberá, tak sa nebojte obrátiť na psychológa alebo psychoterapeuta, ktorý sa špecializuje na prácu s deťmi. Niekedy je návšteva psychológa s dieťaťom pre rodičov podobným strašiakom ako návšteva zubára pre dieťa. Psychológ však môže dieťaťu s jeho strachom efektívne pomôcť.

Blog - do textu zuby

V ďalšom článku zo série o strachu nás čaká strach z tmy.

Článok pre nás v rámci spolupráce spísala Kamila Kunická (IG: @detska_psycholozka)