Cestujeme s deťmi nielen do Grécka

Nafukovacie koleso a plyšovú hračku do ruky. Malý batoh plný hračiek na chrbát a kufor v tvare zvieraťa ako cestovný doprovod vášho malého caparta. Áno, momentálne je cestovanie dosť sťažené, ale ak o ceste uvažujete, potom je tento článok písaný práve pre vás.

P1130482

Už zo mňa nie je len externý pozorovateľ týchto rodín na letisku, čo už niekoľko rokov odlietajú od gatu s inštalovaným detským kútikom hneď vedľa. A čo som zistila? Že cestovateľské priority sa naraz zmenia. Niektoré zdanlivo bezvýznamné prekážky sa stávajú neznesiteľnými, naopak iné ľahko opomínané zážitky sa stanú tými najlepšími na niekoľko ďalších rokov. Poučila som sa, že po ruke je dobré mať ľahkú páperku, ktorú v klimatizovaných letiskových halách len hodíte cez tielko, že keď lietadlo pristane v noci, nemusí sa mi podariť nikde kúpiť potrebnú vodu pre deti aj pre seba, a že okrem všetkých batožín mi pribudnú i spiace detičky, ktoré je tiež potrebné odniesť. Golfky po ruke prídu vhod, aj keď cestujete s väčšími deťmi. Napríklad pri každodennom sťahovaní so všetkým potrebným, osuškami atď. na pláž. Spoznala som, že kúzlo bazénov existuje, rovnako ako duchovia. Že bonbón na recepcii môže spôsobiť extázu. Aj že kamienkové či piesočné pláže majú svojich opodstatnených fanúšikov.

Destinace--děti-348x34822

Tradičnou destináciou rodín s deťmi, ktoré chcú tzv. ľahkú dovolenku, býva Grécko. Je pravda, že my sme zatiaľ all inclusive hotely radšej pri našich cestách nevyužívali, tu sa cestovateľské dobrodružstvo schováva natoľko, že ho vlastne neobjavíte, ale ja by som tento spôsob cestovania s deťmi naopak preferovala. Dovolenka s cestovkou má svoje výhody. Z vlastnej skúsenosti by som videla väčšiu výzvu vo výbere dobrého miesta alebo ostrova. Po prvé, na pobreží všade veľmi fúka. My sme kvôli tomu volali doktora, ktorý odchádzal z hotelovej izby ľahší o krabičku detských antibiotík, skoro zakaždým. Dajte si teda pozor na vietor, rovnako tak ako na časť leta, počas ktorej sa na cesty vydáte. Väčšinou platí, že koncom leta býva vietor oveľa silnejší. Z mojej skúsenosti je ale vietor silný proste úplne vždy.

DSC06666

Pri výbere správneho miesta pobytu by som za seba volila menšie príjemné mesto v dojazdovej vzdialenosti. Aby ste tam ľahko mohli prísť autobusom, ale neboli úplne uprostred rušného mesta (možno ale boli rušné mestá na gréckych ostrovoch naposledy pred naším letopočtom?). My sme zvolili niekoľkokrát Grécko. Z mojej skúsenosti sa krajina gréckych ostrovov mnohokrát veľmi podobá, a nie vždy sú prímorské mestečká výstavné. Naopak často čelia nájazdom mladých turistov, ktorí tu užívajú nadobudnutej týždennej slobody od rodičov. Preto dobre zvoľte, u akého mestečka nakoniec zakotvíte. O to viac využijete rôznych ponúk akvárií, zoologických záhrad a ďalších detských radostí, ktoré sú pre rodiny s deťmi na ostrovoch nachystané.

GettyRF_520541326 cumul

Zo svojej skúsenosti môžem hovoriť o troch gréckych ostrovoch. Začnem od toho najmenšieho - Kosu. Celkom príjemné hlavné mesto Kos s kolonádou. Ostrov je inak malinký a okrem južného polostrova Kefalos na divokú prírodu veľmi nenarazíte. Ak si tu nevyberiete naozaj krásne ubytovanie, aké som tu zažila ja, asi ostrovu neprepadnete. Ja na neho ale mám vďaka tomuto naozaj pekné spomienky. Poznámka navyše: podľa môjho výlet na Nisiros nestojí za nič. Pripadalo mi to ako škoda dňa.

Ďalšia je v mojich spomienkach Kréta. Veľký ostrov, veľké teplo. Pokojne sa tam vydajte začiatkom júna alebo koncom septembra, Kréta je na geografickej úrovni Maroka. Rušné západné pobrežie dobre vyvažuje pokojnejší východ. Pekné, ale trochu podobné mestečká sú Chania, Rethymno, Agios Nikolaos. Heraklion mi tiež pripadal zaujímavý, len si dajte pozor na otváraciu dobu obchodov. Heraklion je pracujúce mesto, nie letovisko. Môžete sa trafiť do večera, kedy sa nepracuje, a zažiť tak takmer mesto duchov. Za návštevu stojí aj Matala, hipisácke útočisko. Navštívte tamojšie jaskyne, pustite si skladbu Carrey od Joni Mitchell a budete sa cítiť zase ako v kvetinovom období. Za výlet rozhodne stojí Spinalonga (bývalá leprostanica), ktorá ponúka krásne výhľady. Len sa sem vydajte po vlastnej osi, podľa mňa to oceníte rovnako ako my. Východne od Heraklionu sa nachádza krásne pobrežie so skaliskami, pieskom i nádherne modrým morom.

Master-banner----děti11-EDIT113

No a posledným ostrovom, ktorý môžem zhodnotiť, je Rhodos. Ostrov s krásnym hlavným mestom, ktoré prevyšuje všetky ostatné, mnou doteraz navštívená grécke mestá. Krásne kúpele Kalithea len kúsok južne, momentálne navyše veľkoryso zrekonštruované. Výletné mesto Lindos tiež stojí za to, ak k tomu pridáte hummus v jednej zo strešných reštaurácií, tak dvojnásobne. Tento ostrov sa mi páčil zo všetkých najviac. Jedinú nevýhodu vidím v tom silnom vetre, ktorý tam ani na minútu neustane, ak vám to nie je príjemné ako mne, tak ostrov nie je pre vás. Na druhú stranu lepšie podmienky na windsurfing nájdete veľmi ťažko.