Využite našu akciu "2 + 1 KNIHA ZADARMO"

Interaktívne knižky alebo ako zaujať najmenšie aj väčšie deti

10 typov interaktívnych kníh, ktoré odlepia deti od obrazoviek

Môže sa zdať, že zaujať dieťa a udržať jeho pozornosť dlhšie ako pár sekúnd, je dnes ťažké. Veď digitálna doba ponúka toľko lákadiel. My, spolu s našimi čitateľmi, veríme, že čas s knihou je pre deti prospešnejší ako čas pred displejom. Ide však o to vybrať tú správnu.

Interaktívne knihy pre najmenších ponúkajú okrem čítania ešte niečo navyše. To niečo navyše môže byť kľúčom, ako priviesť deti k láske k čítaniu a budovanie dobrých čitateľských návykov.

  • Interaktívne knihy rozvíjajú nielen fantáziu,
  • ale aj rôzne zmysly,
  • jemnú motoriku
  • či výtvarné cítenie a kreativitu.

Ako rodičia poznáte svoje deti najlepšie zo všetkých. Viete, čo majú rady a čo potrebujú. Predstavujeme vám preto širokú ponuku interaktívnych kníh - vyberte si z nich tie, ktoré majú najväčší potenciál vaše dieťa zaujať.

1) Zvukové knihy

Interaktívne knižky so zvukmi prebúdzajú k životu príbehy prostredníctvom zvukov – slovíčok, hudby, ruchov alebo citosloviec. Môže ísť o rozprávky, ale aj o rôzne tematicky zamerané knihy ako napríklad o farme alebo o zvieratách.

  • Zvuk sa v nich spravidla spúšťa stlačením zvukového tlačidla alebo dotknutím sa stránky na správnom mieste.
  • Vyžadujú teda aj zapojenie hmatu, zraku a pozornosti – nájsť tlačidlo na strane plnej farebných ilustrácií býva niekedy (zámerne) výzva.

Pomocou zvukových kníh si deti môžu osvojovať nové slovíčka (rozširovať slovnú zásobu), alebo sa dokonca učiť cudzie jazyky. Ponúkame tiež celý rad zvukových kníh, ktoré najmenších čitateľov zoznamujú s klasickou hudbou, ktorej počúvanie je pre deti blahodarné.

Zvukové knihy2) Knihy so svetielkami

Knihy so svetielkami sú kategóriou podobnou interaktívnym knihám so zvukmi. Vďaka stlačeniu tlačidla sa na stránke rozžiaria svetielka, dodávajúce príbehom kúzelnú atmosféru. Niekedy stačí knihu otvoriť, alebo ľahučko zafúkať na senzor. Najkrajšie knihy so svetielkami sú tie, ktoré pojednávajú o noci a o tom, čo sa v prírode odohráva, keď spíme. Úplne sa ponúka čítať ich v posteli pred spaním. Vyskúšajte tento typ interaktívnych knižiek zapojiť do vášho uspávacieho rituálu.

Chvíle v perinách prežiarené kúzelnými svetielkami budú pre vaše deti nezabudnuteľné.

CZ (5)_13) Aktivity a samolepkami

Interaktívne knihy aktivít a samolepiek už z podstaty zapájajú dieťa priamo do hry a do aktívneho tvorenia či plnenia úloh na stránkach týchto kníh a pracovných zošitov. Dolepovaním samolepiek podporujú jemnú motoriku, ale môžu tiež pripravovať deti na písanie a počítanie. Sú väčšinou určené predškolským deťom a pomáhajú im všestranne rozvíjať ich zručnosti pred nástupom do 1. triedy.

Ponúkame interaktívne knihy so samolepkami a úlohami mnohých rôznych tém a zameraní. Stálicami sú u detí vždy obľúbené zvieratá, jednorožce, dinosaury či dopravné prostriedky. Pokiaľ máte konkrétnejšiu predstavu o tom, čo by vaše dieťa mohlo baviť, odporúčame vám v našom e-shope využiť filter, ktorý vám umožní v širokej kategórii interaktívnych kníh zúžiť tému aj vek, pre ktorý je kniha určená.

Aktivity so samolepkami

4) Leporelá s pohyblivými prvkami

Pohyblivé prvky stránky kníh vždy oživia. Všeobecne ide o rozvoj hmatu - jemnej motoriky - vďaka precvičovaniu prstíkov, ktoré sa musia trafiť na správne miesto, a ešte navyše pohnúť obrázkom tým správnym smerom. Veľakrát sa za prvou ilustráciou skrýva ešte jedna, ktorá prináša prekvapenie - NOVÝ prvok.

  • Pohyblivé leporelá sú na princípe tlač, ťahaj, posúvaj… potom tiež otáčaj, otváraj a objavuj, čo všetko sa dá s obrázkami v knihe vykonávať.
  • Pohyblivé prvky v týchto knihách zvyšujú ich interaktivitu a záujem detí o príbeh.
  • Tento typ interaktívnych kníh pre deti je určený hlavne batoľatám a predškôlkovým deťom do 3 rokov.

Pohyblivé leporelá

5) Leporelá s hmatovými prvkami

Leporelá s hmatovými prvkami patria medzi interaktívne knihy pre deti z dôvodu, že na svojich stranách obsahujú okrem hladkého papiera aj nejaký iný materiál, zaujímavý povrch či textúru, ktorá stimuluje detský hmat.

  • Textúrované stránky týchto kníh stimulujú hmatové vnímanie a poskytujú jedinečný zážitok najmenším detským čitateľom od batoliat po deti vo veku 3 rokov.
  • Môžu byť nakombinované tiež so zvukmi alebo s pohyblivými prvkami.
  • Nájdete medzi nimi veľa vtipných veršovaných leporel s materiálmi, ktoré pripomínajú vlasy alebo srsť.

Hmatové knihy

6) Interaktívne látkové knižky pre deti

Hľadáte interaktívnu knižku pre deti, ktorá je zároveň látková, a teda vhodná aj pre tie úplne najmenšie detičky, napríklad na cesty do kočíka? Interaktívne látkové knižky pre deti nájdete v e-shope Svojtka.sk spolu s knihami do vane v jednej kategórii.

Látkové knihy pre bábätká majú jasné farby alebo sú čiernobiele, kontrastné, čo u malých detí podporuje správny vývoj zraku. Mäkké leporelá majú tú výhodu, že sa nimi bábätko nijako neudrie, aj keď s nimi bude okolo hlavy akokoľvek mávať.

7) Leporelá a knihy do vane pre najmenších

Leporelá do vane sú špecifické v tom, že ilustrácie na ich gumových stránkach sa po namočení vyfarbia. Vďaka tomu sa dieťa pri kúpaní nebude nudiť a môže objavovať, čo nové sa na vyfarbených stránkach objaví. Rozhodne sa tým oživí večerné kúpanie. A nebojte, po zaschnutí farby opäť zmiznú, takže tieto leporelá možno používať znova a znova.

Látkové knižky

8) Maľovanie vodou

Na podobnom princípe fungujú interaktívne knižky pre deti typu maľovanie vodou. Sú určené o niečo starším deťom, ktoré už udržia štetec, zvládnu ho samy namáčať do vody a vyfarbovať s ním.

V týchto interaktívnych knihách sa nemusíte báť preťahovania ani neporiadku, nanajvýš trochy mokra. Vodné maľovanky – kúzelné maľovanie – prichádzajú rovno so štetcom alebo s plniacou fixkou, takže stačí pridať naozaj len trochu vody a o zábavu je postarané.

Schválne deťom pri tejto aktivite nahliadnite cez rameno. Uvidíte, že farby, ktoré sa na stránkach po pretretí vodou objavujú, sú také jasné a žiarivé, že si to budete chcieť sami vyskúšať. Odporúčame preto zaobstarať si hneď viac interaktívnych kníh maľovania vodou, aby sa mohli kreatívne vyšantiť aj mamičky a oteckovia. Alebo aspoň druhý štetec ;).

Maľovanie vodou

9) Maľovanie prstami

Ktoré dieťa sa rado trochu nezašpiní farbami? Interaktívne knižky Maľovanie prstami ponúka presne to, čo sľubujú. Prstové maľovanie a výtvarné tvorenie pomocou odtlačkov prstov. Tieto interaktívne kreatívne knihy sa predávajú s farebnou paletou, väčšinou v podobe vankúšikov, napustených farebnými atramentmi.

Farby sú úplne zdravotne nezávadné. Napriek tomu pri týchto interaktívnych hrách s knihami a farbami odporúčame dohľad dospelého. Nielen kvôli tomu, aby si dieťa nestrkalo zafarbené prsty do pusy, ale aj na zachovanie čistého stavu vašej domácnosti – nábytku, stien, záclon a podobne.

Za tie chvíle číreho detského šťastia, kedy má nielen dovolené, ale priamo nakázané sa zašpiniť, to rozhodne stojí.

Maľovanie prstami

10) Vyškrabávacie obrázky

Poslednou kategóriou interaktívnych knižiek pre deti, ktorú vám v tomto prehľade odporučíme, je veľká špecialita - vyškrabávacie obrázky.

  • Vyškrabávacie knihy obsahujú škrabadlo – nič ďalšie teda nepotrebujete.
  • Na svoje si pri vyškrabovaní prídu dievčatá i chlapci, pretože vyškrabávacie obrázky od Svojtky ponúkajú témy, ktoré zaujmú všetkých.
  • Táto jedinečná aktivita kombinuje čítanie s tvorením a odkrývaním tajomstva, čo sa skrýva na začiernenom obrázku.

Deti vyškrabávacie bloky milujú. Trávia s nimi dlhé chvíle a vyškrabávajú, ani nedýchajú. :)

Vyškrabávacie knihy

Interaktívne knihy pre najmenších. Vybrali ste?

Interaktívne knižky od Svojtky ponúkajú oveľa viac než len zábavu. Sú cenným nástrojom pre rozvoj detí, ktorý podporuje ich kreativitu, jemnú motoriku, jazykové schopnosti a mnoho ďalších zručností.

V každej knihe sa skrýva príležitosť nielen na zvýšenie čitateľských kompetencií, ale aj na rozvoj celého radu kľúčových schopností. Pretože každé dieťa je jedinečné, naša rozmanitá ponuka interaktívnych kníh umožňuje všetkým rodinám nájsť tú pravú knihu, ktorá deti nielen zabaví, ale tiež ich podporí na ich ceste za vzdelaním.